ena
sakit hati baca kisah anak kecil jadi mangsa lelaki jahanam tu...
sedih hati juga baca kisah baby Ukasyah
aku tak pasti samada perasaan dua ibu ini SAMA atau tidak
apabila terpaksa menghadapi kenyataan kehilangan anaknya...

ya...
tidak semua ibu mempunyai perasaan yang sama terhadap anak masing2
sedangkan antara anak2 pon boleh dibezakan...
inikan pula antara ibu-ibu..

aku tak rasa Hanim tu ada perasaan seperti Mawaddah..
menghadapi kehilangan memang sangat menguji perasaan
dan kekuatan iman kita...

haihhh..... ku mengeluh panjang........


------------------------------------------------------------

malam2 jer mesti mood aku jadi swing...
asik ingat kat MAK laa...
dulu kejap2 nak call mak, kejap2 call mak...
sampai ada satu masa tu, mak kata
ko ni nak apa... asik call jer... mak nak buat apa pon tak senang...
tau jer la apa rahsia mak... hahahaha siap gelak beso lagi!
rupa2nya masa tu mak sibuk bakar kek banyak2 dan buat kuih raya..
dia senyap2 takmo bagitau sebab aku adek badek tak bagi d pnt2 buat kuih raya..

in fact sampai skang banyak kali gak lagi jadi kat aku... tgh masak, tgh drive sorang2 tiba2 rasa nak call mak..
amik fon, nak dial no, tgh fikir nak call no abah ke mak (mak n abah selalu tertukar hp)
baru sedar... mak da takde..
tak boleh nak hubungi dia lagi..

boleh hantar fatihah dan doa sahaja..
boleh fikir dan cakap dalam hati sajer..
boleh pendam sendiri sajer...

ye..
sedey ni... mmg sedey..
sebab aku rapat sangat ngan mak...
gaduh tu gaduh gak
tapi aku tau mak sayang aku... gaduh tu lain citer....

sejak hari mak meninggal, baru sekali jer bercerita heart to heart ngan iQa..
aku tatau la... dia pendam perasaan, aku pon pendam perasaan..
aku ngaku la kan.. aku mmg tak pandai nak expresskan perasaan dalam bentuk perkataan
susah tau nak kuar...tatau apa nak cakap!!
iQa mmg cucu paling rapat ngan mak abah aku..
sebab mak yg besarkan dia dulu,kan....
tapi aku tau iQa tabah...

masa aku call dia bagitau mak da meninggal, dia meraung lam fon..
dia lik nek kete ngan kakak aku n her husband..
aku plak balik dgn adik aku n 2 anak kecit..masa tu hubby OS..
aku drive dengan juraian air mata tau...
hisshh takleh nak citer da...
perasaan tu takleh nak gambarkan..
tapi semua moments tu masih segar lam ingatan aku...

semoga mak tenang di sisiNYA...
Al-Fatihah

------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
Labels , edit post
9 Responses
  1. MommyCT Says:

    saya tak sanggup baca cerita/ kisah sedih tu....sipi2 je tau pasal dera..tak sanggup


  2. Ealyie Says:

    al-Fatihah je mampu aku kongsi utk ko beb.. ;(


  3. Ana Says:

    Al-Fatihah..thanx sebab mengingatkan kami yg masih ada mak lagi tuk menghargai mak selagi mereka masih hidup..


  4. pizet77 Says:

    alfatihah...nasib mak pz masih ade x sanggup nak lalui saat cenggini x bley nak bayang pun


  5. zealvia Says:

    aku tumpang sedih er.........


  6. Sayang.Ibu Says:

    n3 nih buat ku nak menitik airmata... sedih babe


  7. hushuss Says:

    sedih la ena entry ko nih. aku pon hilang ayah masa umur 13 thn. aku rapat ngan ayah plak tu...

    sama2 kita doa dia org dirahmati Allah kat sana.


  8. insan Says:

    takziah.. semoga arwah ditempatkn di klgn org yg beriman.. ammiinn.. alfatihah


  9. Anonymous Says:

    aku br bc n3 ni... jurai2 air mata aku.. mak ko mmg best... igt ko dtg umah aku dgn dia ms kawen... n aku tau keangraban ko... al-fatihah.. - sya


Related Posts with Thumbnails

Follow me, i will follow u back