ena
hihi nih amik dari kak ina
syok gaks bUt taG sesekali ehehe




The rules:
It's harder than it looks!
Copy to your own note, erase my answers, enter yours and tag twenty people.
Use the first letter of your name to answer each of the following questions.
They have to be real nothing made up! If the person before you had the same first initial, you must use different answers. You cannot use any word twice and you can't use your name for the boy/girl name question. Have fun! Don't forget to post it!

1. What is your name: Roslina

2. Four letter word: Root

3. A boy's name: Rosman

4. A girl's name: Rima

5. An occupation: Rubbish collector (ahahaha)

6. A color: Red

7. Something you'll wear: Rain coat

8. A food: Ramen Rusk

9. Something found in the bathroom: Rubber mat

10. A place: Rome

11. A reason for being late: Roverslept... ada ka itu word? kakakaka

12. Something you'd shout: Roarrrrrrr....

13. A movie title: Romance

14. Something you drink: Root beer

15. A musical group: Rabbani

16. An animal: Rabbit

17. A street: Rajawali

18. A type of car: Rav 4

19. The title of a song: Ramalanku

And now, I wont tag anybody ehehe...



------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
ena
kan saya kata, arituh pisang belakang umah tu masak 2 tandan sekalik..
jadi tak habis makan la kami anak beranak..
tatau nak buat apa ngan pisang tuh. wat jemput2 pisang borink lak...

malam ni ku tak masak..
sebab tak lapar dan takde stok lauk nak masak... so lepak je tgk cerekarama tak besh, tetiba dapat ilham nak search resepi kek pisang..
banyak2 yg kuar, akhirnya berkenan dengan yang nih...

tarrrraa... ini la hasil royanan saya n iQa pukul 10malam tadi ekekeke



eiiii tak lawanya aku potong! kan aku da kata, tanganku ni tak berseni!!

nih gambar kek sekelilingnya (apa aku cakap nih?)
fresh from oven.. agak gelaps sikit..
sebab ada choc kot?

resepinya sama seperti yang dalam web tuh..
cuma saya tak masukkan yogurt ---> takde dalam stock..
dan saya masukkan choc chips ----> iQa insisted; nak sangat nk choc chips lam kek pisang..

------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti...

ena
kadang ku katakan menda nih sebagai theraphy
kadang ku klasifikasikannya sebagai memuaskan nafsu sendiri..

sebab..
bila dapat buat menda nih, aku rasa tenangg jer
rasa nak senyum sepanjang hari pon ada gaks

online shopping... thee hee hee...

arituh saya meroyan sangat nak belly band nih...
alasannya senang nak cover perut time nyusukan aQim
puas aku google.. last² ku menang bid kat ebay
hiii suka la sangat!! sebab dapat harga lebey murah dari harga dia jual di website

utk memastikan bibik ku tak sebok melangut tepi aku sebab nak tau apa lam envelope,
ku bukak le bungkusan tu kat bilik ehehe
ini la menda nyaa... satu pendek dan satu lagi lebih panjang - lebarnya sama jer
namanya lain tapi sebenarnya fungsi d sama...

yang ini belly brites
kaler pink n chocolate - leh pakai both side..
ini pulak namanya belly band-it
24cm width.. leh cover lebih luas kat area perut
and sesuaii sangat nak guna utk cover time nyusukan anak - walopun tak pakai nursing tops
so jimat la tak payah bli nursing top - yang tak lawa dan mahal² tuh ekeke...


cemana nak pakai dia???
owh... gini....

jika anda peknen: anda masih boleh pakai skirt@suar yang sudah sempit di pinggang dengan menggunakan belly band ni sebagai cover... ehehe...

jika tak peknen:
pakai gitu gaks... tapi jadi cam kita pakai tube la... beza nya belly band ni lebih lebar.
ku penah try gunakan tube utk cover perut time nyusu tapi tube kat pasaran sini nipis
dan kecit juga (ker aku yang gomoks??) jadi bila ku pakai, dia suka bergulung² kat area punggung. agaknya sempit kot?? ahahaha
dan ada jual juga tube yang agak besar - tapi kalernya tidak menarik pada aku.. ehehe
sebab tu aku sebok nak beli menda nih gaks

nak tau details baca sini okeh!!


nih barang kedua...
saya order dari blog Dr. nih..
takde apa..
cuma multivitamins..

saya beli neurogain utk ibu mengandung dan menyusukan anak..
sesape nak beli, leh ctc Dr. ni. harga dia lebih murah dari saya beli kat kedai @ farmasi..
hanya RM55 sebotol - ada 30 caps. biasa saya beli RM63++ ikut kedai la..
lately, banyak kedai ubat@farmasi serta guardian yang da tak jual neurogain nih
so bli online kan lagi mudah??



------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
ena
dah lama saya nak kisahkan pokok² kat umah saya...
tapi tak terbuat²...
tiba² terpandang entry Sue@arianna pasal nih...
so utk bagi chance dia tgk... saya buat entry ni khas utk SUE.. ihihi

eh nanti nanti....
nih bukan kat umah saya!! nih kat Flora Fest Putrajaya ekeke


nih gambar masa saya datang tgk umah utk disewa...
ni area belakang umah.. depan umah lupa nak snap.
memang cam haunted house la..
tapi umah nak sewa, kan? kami amik jer asal murah

ha tgk sket pintu belakang ni.. penuh pokok mengurai!!

lalang sampai tak nampak umah jiran belakang!
pagar pon da takde... lalang sana sini

tu umah jiran belakang
ada satu pokok besar kat belakang pagar nih.. gerunnn


ok tu dulu.... skang belakang umah saya da gini..

ada pokok kacang kat belah kanan tuh.. lupa nak snap..
pokok pisang beranak², ku tak kuasa nak jarakkan...
pisang yang da tebang pon tak dibuang... tatau nak buang mana.
biar jer sampai kering ehehe pemalasss............... lalala
nih salah satu hasil sebelom ditebang..
da banyak kali berbuah bertukar ganti da pisang nih..
nih pisang yang baru masak kelmarin.. ada 2 tandan sekali tebang..
ni plak yg baru masak semalam.. yg nih lagik gebu. geram aku!!
ada pisang kembar atas tuh tapi aku da telan ehehe

okeh nih pandangan hadapan umah aku (ker pandangan sisi kereta??)
lama belah kanan ada pokok ceri - ku tanam masa baru pindah. da besor da.
maknanya da lama la aku tinggal sini, kan??
aQim leh dok kat pokok tuh goyang kaki sambil makan roti
pokok bunga yang segan² nak idop
cactus nih plak kena penyakit. ada merah² kat batang dia huhu

laman belah kiri pula berfungsi sebagai kawasan sidai baju pada waktu pagi..
dan jadik tempat jalan² utk aQim di waktu petang...

sue, rumput tu ku tanam masa preggie aQim. gigih tak gigih tanam sendiri demi nak menjimatkan kos ekeke...

sungguh ku suka tanam² pokok nih... tapi sebab kat sini, kena beli tanah pakai pek²... minat tu makin terpendam jer... nanti la tgu umah sendiri ek...


------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
ena
apasal nak kena eja klinik jadik cliniQue?? ehehe sukati saya la.. saya kan suka huruf Q ehehe


walopun dia makin ngada-ngada...
kuat merajuk n asik nak suh mama abah layan dia jer..dan menangis tetiap pagi time mama nak g keje.. (abah g keje aQim tak nangis pon hokehh!!)

tapi saya tetap sangat bersyukur... Alhamdulillah..
seingat saya...
sejak dia dok nuseri pada pertengahan Mac 2008 (selepas saya cuti bersalin 3 bulan)..
hingga la ujung November 2008...
sangat la kerappp saya ke klinik
dari GP ke paed.. KPMC Kajang, Fazliyana eQuine, Dr. Chan Selayang..
asik la ulang alik klinik jer
sihatnya 2-3 hari pastu sakit ler balik seminggu dua... haiihh...
letih ulang alik ke klinik pun iye...
tapi skang da takde p klinik pon...

last pegi klinik masa ujung November arituh...
nebulise terakhir utk tahun 2008 (sehingga kini..)
sekarang, kalo p klinik saya n hubby jer...ehehe...
sebab
nk check si kecik lam perut... wink :)
abaikan dagu saya yg berlapis tuh yer!!

apa motif aku cerita nih???
ehehehhe..
takde apa...
kesimpulan ku hanya satu...

walopun mama abah tak selesa ada bibik kat umah.. tapi mama abah senang hati tgk anak² sihat walafiat sejak tak duduk nuseri.. itu jer... ehehe



------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
ena
mimpi budak nih??
taklah!
mimpi aku takdak kaitan pong ngan dia!
nih muka dia yang comot time aku makan kat alissara, Puchong arituhh...

--------------------------------------

malam tadi aku mimpi takoott ooo...
cemana eh?

mula² mimpi.. ada la kisah macam²... aku tak ingat.
tiba² sampai satu babak, aku akan dihadapkan ke mahkamah atas TUDUHAN membunuh 2 orang dan cederakan sorang wanita... wanita nih, sorang pegawai kat Kementerian aku!
haih cemana dia leh masuk mimpi aku nih??

lam mimpi tuh memang aku ada cederakan dia.
tapi part aku bunuh orang tuh, aku cam keliru... iye ker? ada ker aku bunuh?
aku ilang ingatan ker?? (dalam mimpi tuh laa...)

aku cari tafsir mimpi kat sini tapi makna terdekat yang aku jumpa cuma ini...
Mimpi mendapat hukuman mati.
Bererti anda akan panjang umur.
alahai... aku tak kena hukuman mati pon malam tadi!! aku baru sampai kat babak ---> minggu depan nak kena bicara!! huwawawawawaaaa
Mimpi membunuh salah satu makhluk berjiwa.
Alamatnya akan makan harta benda yang haram dari sesamanya.
wehhhh aku tak pasti la aku bunuh ke orang tuh????
Mimpi membaca atau mengikuti peristiwa tentang pembunuhan.
Alamatnya anda akan mendapat pekerjaan ditempat jauh.
haiiihhh ini ker? cam takde kaitan la plak kan??

sampai skang aku cam terngiang² kerisauan aku masa lam mimpi tuh. sebab, last part yg aku ingat ialah, aku tengah kerisauan kalo aku bersalah, mesti kena buang keje. cemana nak bayar monthly umah? cemana anak² aku nanti?? cheh!!

mengaruts btolla!!!

------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
ena
Petua dari Dr. Fatimah Az-Zahra 

Ustazah ini telah menurunkan petua untuk kaum ibu menjaga diri agar
sentiasa jadi macam 'abqaro' menurut ayat di dalam Surah al-Waqiah.

('Abqaro' ini bermaksud perawan yang sentiasa menjadi perawan).
Ayat ini
elok untuk diamalkan setiap hari oleh kaum ibu untuk
menjaga kesihatan
luar dan dalam.



Caranya:

Lepas solat Isya', ambil air segelas, baca Al-Fatihah sekali,
Ayat Qursi sekali dan Al-Waqiah ayat 35-38 sebanyak 7 kali.
Tiup dalam air dan minum. Niat dlm hati utk menjaga
kecantikan diri & utk kebahagiaan rumahtangga.

Makna surah Al-Waqiah ayat 35-38:
(56.35) Sesungguhnya Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka
dengan ciptaan istimewa,
(56.36) Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara
(yang tidak pernah disentuh),
(56.37) Yang tetap mencintai jodohnya, serta yang sebaya umurnya,
(56.38) (Semuanya itu disediakan) bagi puak kanan.


sekian....
Selamat beramal... thee hee hee




------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
ena
video


inilah adikku yg jadi cleaner kat toy'sRus Subang Parade


-----------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
ena
semalam, sungguh² ku update entry lama ni dengan masukkan gambar²... letih oit... ekeke
arinih punya citer, pon citer lama gaks, kisah Hari Wilayah

hari senin kelmarin, aku sorang jer la cuti.. sebab iQa n hubby pemastautin dan pemanfaat tegar dari Negeri Selangor.. so tatau nak pegi mana, ku dok umah jer melayan aQim selongkar umah...

macam² ler karenah dia, kejap nak main kasut, kejap nak jalan kat luar, kejap nak main kerusi... haihhh... pandai ko la anak...

meh layan pics...

mula² kena keluarkan kasut² yang kita berkenan nak try
mmm mana satu nak try dulu nih?
eh eh tangan kiri tersepit le plak!!
huuu besh gak pakai kasut kakak nih
ngaper? mama kenapa? ngaper jerit²?? ok la tak main kasut daa...

da takleh main kasut, kita main kat luar pulak. cuba pungut daun sat
menda nih leh makan ker ha?? apasal rasa tak sedap??
sekarang kita cuba panjat pagar rumah.. lepas tak?
yeeehaaa dapat pon panjat sampai atas!! besh gaks nihh huhu
lepas mandi, kita lepak baca buku kejap...eh kenapa rimas eh? mama tak on aircond ke?
mana remote aircond nih?
tgk la si kecit ni meniru gaya saya mengacukan remote ke aircond
haihh budak ini...
da lepas mandi n salin baju, kita kena solat asar dulu ye kawan²...
**pandai tak anak aku solat? bila ku bentang sejadah, mesti d sebut "awwoh akbal" dan sujud hihi..


nih eksperimen di hari lain. sajer ku combine sini...
mula² amik kerusi kecit ni, bawa p depan mama. jauh² mama tak nampak.
kalo kena marah sikit, baru besh!
cuba naik atas kerusicubaan nak berdiri
haa nih buleh ni.. da stable da nih
testing... buleh lepas tangan sebelah daaaok bawa pula kerusi ke depan pintu supaya abah nampak saya..
tarraaaa saya le berdiri lepas tangann!!

malam tuh abah nak laksanakan misi tertangguh dia.. potong rambut aQim.. sebab dia asik kuar ruam kat area tepi kepala - akibat tido mengiring dan berpeluh sokmo..

Bahan-bahan yang diperlukan:
high chair
surat khabar
gunting
sikat
bedak baby
apa mama abah nak buat kat aku nih?? apa salah aku dipegang kaki dan tangan nih??
**muka dia mintak simpati macam puss in a boots lam citer Shrek
aikkk tiba² da tinggal sikit da rambut d? gambar tak sempat snap sebab mama sibuk pegang aQim dan abah sibuk nak gunting rambut dia

hihihi gelak nakal kat abah ---> sebab tak berjaya nak botakkan kepalaku!!
aQim meronta tak abis², dapat potong sikit jer. nanti la lenkali sambung!!



------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
Related Posts with Thumbnails

Follow me, i will follow u back