ena
semalam sebelum balik dr opis, ku loncat² blog orang (cam biasa laa)
ku suka baca blog orang - hehehe kadang tuh time driving ku dok merewang teringat kisah² yg ku baca kat blogs...
dan semalam baca kisah sedey jer...
dari kisah Ann - sahabatku yang tabah menghadapi dugaannya..

hinggalah ke kisah ni
kalian penah baca citer ni ker??
entah kenapa aku nih.. aku kan tak suka PET tapi semalam leh sebak semacam laks..
alahai ku sedey laa...
hingga ke hujung nyawa monyet tuh nyusukan anaknya...
dan malam tadi, ku cerita kat hubby pasal kisah monyet tu...
tak pasal² air mata meleleh... huhu
hubby pon pelik... "apa kes mini aku nih berhati hiba plaks ni??"

ok lah!
balik pada kisah Ann...
ku rasa sangat terkesan baca kisah dia...
terasa betapa tabahnya dia hadapi semua tu..
part weaning, pump for the drain... paksa tinggalkan anak di rumah supaya zahra leh lupakan susunya, alahai sedeynya...
mana taknya...
masa ku dgr berita ann peknen arituh..ku pon sdg berdebar² nak buat UPT gara² lambat period.. hasilnya, memang ku +ve peknen, tapi takde kata² syukur ke apa ker.. cuma "mmm dah ada isi, nak buat cemana.." eisk nampak sangat ku tak mengalu-alukan kehadiran si kecik tuh....

kemudian, baru tau edd aku dan ann lebih kurang jer..
kami sama² masih BF anak kami n kami peknen..
dan kami sama² hadapi masalah susu drop sebab pregnancy ni... wah cam kebetulan plaks!!
tiba² ku dikejutkan kisah ann terpaksa wat DnC sebab kandungan tu sebenarnya molar..
kemudian kisah takleh peknen hingga at least 2 years..
kemudian 2nd DnC
kemudian chemo pulak...

tetiba ku rasa cam..
eisk... betapa ku tidak bersyukur!!
Allah kurniakan aku zuriat yang sihat lam perut ni..
takde sebarang masalah pon sepanjang ku peknen kan dia...

ku muhasabah diri..
ku rasa tak bersedia menerima adik aQim ni sebab hasrat nak susukan aQim exclusively for 2 years tak kesampaian...
sebab tu je!!
adakah "tak bersedia" tu menunjukkan aku "menyalahkan" kehadiran rezeki ni??
haish!!!

ku sedar lama da..
kekurangan susu untuk aQim hanya sementara..
tapi ku berdegil gak dan rasa tak puas hati sebab kemungkinan kena campurkan susu lain utk aQim selagi ku tak bersalin...

haishh...
kenapa la aku tak bersyukur...
kenapa la aku tak pandai menjadikan kekurangan dan kesukaran orang lain sebagai sempadan...
kenapa la aku asik rasa nak sedey jer pasal susu tu...
huhuhuhuhuhu

betapa....



------------------------------------

adakah ku perlu pertimbangkan utk tidak lagi memaksa badanku menghasilkan susu yg cukup utk aQim = memastikan badanku dapat membekalkan khasiat sepenuhnya kepada baby lam kandungan??

baru ku perasan.. ku takde beli apa pon utk baby bakal lahir ni.. eisk.. takkan sumer nak pakai barang aQim kot, kan??

okeh okeh... esok ku akan kuar p sopping baju baby girl!! (oppss!! gurl??) muahahahahaaa




------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
ena

beshnya tak pegi keje!! ku suker aaa... ekekeke

christmas day,
kalo ikut plan asal nak gerak p Kuala Terengganu hari ni. tapi tetiba hubby ajak pegi Low Yat.. p cari laptop n camera baru.. kami p berdua jer la..anak² tinggal umah ekeke..

alahaiii geramm jer aku tgk HTC ...
tapi ku kan kdekut..
asik berkira² jer nak beli ker idak.. sudahnya tak beli ponn PDAfon tuh ehehehe..

balik umah.. puas ati la kunun ku hadap laptop, camera n 'bateri' baru utk henfon ku..
packing barang tido sekejap

------------------------------------------------------------------------------------

kul 5.30 pagi kami bertolak.
5 orang - aku, hubby, iQa, iRa (niece) n aQim yg tido jer sepanjang perjalanan...
ku rasa jauhhhnyaaa tak sampai²..dan bosan juga (sebab hubby tak bagi ku drive huhu)
syiook tido..siap bukak tudung ekeke...budak nih lagi kuat tido! panas pon tido jugaks!!

singgah di RNR Bentong tuk makan - 1jam
time sarapan di RNR, mama makan nasi, aQim makan muffin

singgah di pantai Cherating - 1 jam setengah (termasuk sesi tolak kereta)
bley plak masa pusing² tuh, hubby p masuk sampai ke area pasir halus! sudahnya terbenam la kete! bley pulak d lupa dia bawak kete ini? d ingat d bawak kete lain?????
terpaksa la aku jadik driver 2 wheel + mens hand jap ekekeke

mula² uncle ni sorang jer yang tolong tolak kereta tau! prihatinnya dia! tengah jalan² ngan family, leh berenti tulung! ku salute! (padahal ada ramai orang kampung yang lepak bawah pokok near kami. tapi depa buat tatau jer)
tak pasal² aku lak kena drive??
ooo kereta terbenam ke??
ahahaha kakak abah n kak iRa sumer kena turunnn...sebab kalian berat! saya takper. saya buleh tgk dari dalam kete...ehehehehe (agaknya ni lah dialog aQim kot???)

kasi naik tyre atas kayu...
hah! settle! abis suar abah berpasir ekeke

lokasi kejadian

singgah umah member hubby di Dungun - 1 jam setengah

ni la member hubby - kawan seUTM kami.. skang dia bermastautin di Dungun sebab keje offshore ngan petronas

at last kami sampai KT pukul 2.30 petang huhu letihnya!! 9 jam perjalanan tau!!

Sebenarnya ini family trip. Kakakku kan kahwin ngan orang KT, so kali ni kami p antar dia ke kenduri umah lelaki la. family kakak, abang n parents aku gerak dari Johor. aku jer dari KL..
malam pertama, kami stay di Mak Teh Homestay - Chendering dengan kadar RM300/sebuah rumah, tp dpt diskaun RM210. saja² tokey tu bagi diskaun ekeke...

aku imagine kalo homestay mesti tak best. umah kg, panas, takde aircond bla bla bla.. tapi rupa²nya best gaks. besar umah tu. selesa la utk trip berfamily gini. tapi anak² ku, nieces nephews sumer bising la takde swimming pool ehehehe... depa ingat asal gi jalan² jer tido hotel wakakaka...
nak no fon mak teh, sila klik pada gambar ye..

sarapan pagi kami ditaja oleh family pengantin lelaki - kami sarapan di luar rumah jer. besh! angin kuat
haaa buat macam rumah sendiri. memang besh!!
tgk cadar kat Mak Teh ni, cam zaman dolu² kan? ehehe


malam kedua.. tido di Angsana homestay - ni umah teres 4 bilik kadarnya RM300 semalam.
inilah angsana homestay - ku tak recommend ya. facilities tak cukup!

yang ni umahnya baru tapi kurang maintainance. aircond da buruk, toiletries, towel sumer takde... sejadah pon tarak!! hangin jer!!
ni ler kakakku si pengantin yang cecep.. muka make up sendiri sebab katanya kenduri ni simple jer. so save duit mak andam huhu
baju nih jahit khas utk p kenduri uG tau..ehehee muncitnya perut aku!!
bajuku sama ngan baju iQa - iQa with her cousin Aina Munirah yang tua setahun dari dia... ini la niece aku yang tak suka makan sebab didorong oleh cita²nya nak jadi model cam Nasha Aziz..
apasal muka budak iRa ni bertompok² bedak??
minum susu pump - mama malu la nak selak baju kat umah orang!
eh! muka budak ni plak macam muka aku!! cheh! ni ler adikku... uCu a.k.a Ushu


hari berikutnya adalah trip ke pasar payang dan masjid kristal - lawatan berulang kali. bosan aku!!hari hujan. so dari kereta nak ke area masjid tuh hubby pasal ler rain cover. mengamok mamat lam tuh. panas gaknyer ekekeke
aQim tido manjang...
bagi chance mama n abah romantika d amour jap ekeke
aku lepak kat masjid je masa orang lain p masuk tpt lawatan tuh

ini pula sesi lawatan ke pantai batu buruk pula..
tgk dulu rupa paras pasir tuh...
once atuk jejakkan kaki dia kat pasir jer, melalak meraung la mamat nih mintak tolong...
haaiiya! pasir pon geli ker??



sekian sahaja cerita dari Kuala Terengganu... till then!!



updated:
** nama kedai sedap kat Low Yat tuh KopiClub..kat Lower Ground - kedai tuh sedap weh.. ehehe

------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
ena

korang tak pasan ker aku punya n3 sebelom nih langsung tak berkaitan ngan tajuk wakakakaka...
sebenonya nak citer perkembangan aQim tapi leh tersasar plaks..

perkembangan aQim menjelang setahun,

aQim baru ada 4 batang gigi + 2 lagi sedang lam proses memecahkan gusinya..

masih bertatih - tak berani nak jalan sendiri. mesti nak pegang apa².. dan kalo takde menda nak pegang, dia lebih suka merangkak...

kuat membebel bahasa dia la..

sihat walafiat (Alhamdulillah) kalo sebelom ni asik sakitt jer.. skang dia sihat dan berselera sungguh time makan!

masih sangat manja dan suka tido berkepit berbanding tido lam buaian..

dah pandai tunjuk itu dan ini.. cth: cat, tunjuk kat lantai dan cicak tunjuk kat siling.. bird?? takde... suka sangat buat tangan isyarat takde tuh ehehe...


perjalanan breastfeedingku...

utk aku plak, keadaan da getir sangat da skang nih. susuku mmg da merudum bangat. until last friday, ebm ku ada sebotol jer.aQim minum pagi tuh, tengahari ku balik nyusu direct dan petang pon direct.

harini ku g keje, ada 2 botol ebm.. itu jer la.
skang memang da ibarat kais pagi makan pagi la..
kelmarin aku da standby susu kotak dutch lady fresh milk tuh. in case dia lapar dan aku sakit nips, kena la bagi susu tu. tapi nampaknya sepanjang wekend ok jer.. so susu tuh aku yg minum abis sekotak besar ahaha...

nips aku plak da cam melecet.yer la kan time peknen nips tu lembut. bila aQim asik isap jer, sakit ler. plus dia bergigi tajam...aduiii la!!
tapi hati ku tabah jer..
kalo ada lagi rezeki aQim, ada la. kalo takde, ku redha.
nanti mudah²an pas bersalin nanti aQim leh sambung bF...
semoga mudah rezeki anak²ku kelak... insyaAllah


*nak beli FM yang tin, ku memang tak sampai hati lagi la! ku rasa kalo terpaksa campur pon, ku akan campur ngan fresh milk yg kotak tuh... eiskk ku rasa nak menitik air mata bila pikir nak kena beli FM


------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
ena
minggu lepas kan kakakku kawen kan..
nikah 12.12
kenduri 13.12
besday aQim 14.12 (ahad)

aku tak buat apa tuk aQim. malas la.. cuma bli cupcakes, bawak p opis dan
antar p nuseri dia... tuk dia takde adiah pon. ku serabut la. takde masa nak pikir!
letih ku masa wedding uG pon tak ilang lagik!!

senin tuh plak PIL aku balik dari Mekah, dah la letih kenduri tak ilang lagik, senin tu kejer then malam kul 11 bertolak p KLIA. amik depa itu ini sumer, sampai umah da kul 3lebih @am aduhaiii tak larat giler aku nak bangun pagi tuh!!
sudahnyer.. ku p klinik jer dan buat muka toyaa... "doc, saya tak larat nak p keje bla bla blaa.."

dapat ler MC sehari ekekeke... syiok aku!

seterusnya idup kembali hectic cam biasa.
cuma minggu ni sikit bhosann sebab iQa takde..
mak aku pinjam iQa seminggu katanya...
so, takde orang nak ingatkan aku program tv..
dan takde orang nak ketuk² pintu bilik tido aku ehehehe...

rendu iQa!
balik la sini cepat dear!!
mama da renduu...


------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
ena
meh ku nak buat homework sikitt







Do you think you’re hot ?

HOT...dulu.. masa muda remaja until aQim lahir. skang da rasa tak hot.

Upload your favorite picture of you!
Why do you like that picture?

hahaha bukan la faveret pic... saja nak tepek pic ni kat sini ekekeke... sebenarnya... lam pic tuh ada my fav brooches... huhu

When was the last time you ate pizza ?

past couple of months aku rasa. order delivery

The last song you listen to?

aku ada kerna kau pun ada - Radja...
aku tak perasan dengar kat mana lagu nih tadi.
tapi masih terngiang² sampai skang

What are you doing right now besides this ?

baca blog orang...

What name would you prefer besides yours?

iQa

People to tag :
tak payah la tag kot? taG ni da basi agaknye ehehe




------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
ena
kawan kawan sekalian...
dengan hormatnya ku jemput kalian semua untuk hadir
ke Majlis perkahwinan kakakku
Rosilawati Misdi
pada 13 Disember 2008 (Sabtu)
bertempat di Kampung Padang Lerek II, Tangkak Johor
kira² 2km dari tol Tangkak
majlis pernikahan pada Jumaat 12 Disember 2008
sapa-sapa ada lalu ker...
mari ler singgah.. leh calling² ku dulu di no 016 328 8680
ena
video nih lama dah... masa bulan posa. time tuh gi buka posa kat ikea...
tapi.. ku tatau cemana nak pusingkan video nih...
sapa nak tolonggggg?????
hua ahahahaha

video

------------------------------------------------

jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....

ena
hinsh hinshhhh

aku tak leh tahan nak update blog..
tapi aku ada banyak keje nak kena settle kan...
huwaaa cemana nihhh

tak tahannnn tak tahannnnnnnnnn


------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
ena

HASIL kajian Jabatan Kejuruteraan Biomedikal Universiti Malaya mendapati setiap gerakan solat mempunyai manfaat tersendiri yang mampu meningkatkan tahap kesihatan secara menyeluruh.

Berita Minggu mendapatkan pandangan setiap pengkaji mengenai hasil kajian masing-masing.

Profesor Dr Wan Abu Bakar Wan Abas - Aktiviti Otot

Beliau yang mengkaji aktiviti otot memberitahu manusia perlu sentiasa melakukan regangan dan senaman kerana otot menjadi lebih kuat apabila selalu digunakan.

Katanya, hasil kajian mendapati solat yang membabitkan gerakan tubuh seperti berdiri, tunduk dan bongkok menyamai senaman ringan.

?Kebanyakan otot serta sendi bergerak ketika solat. Umat Islam beruntung kerana solat yang wajib dilakukan setiap hari menyamai aktiviti senaman dan regangan yang memperkuatkan sistem otot dan fizikal tubuh,? katanya.

Malah, katanya solat sama seperti terapi fizikal yang jika dilakukan secara berterusan dan betul menghasilkan kesan positif terhadap tubuh.

Beliau berkata, kajian lebih teliti sedang dilakukan untuk mengenap pasti otot yang aktif ketika solat.


Ng Siew Chok - Isyarat Otak


Beliau berkata, perubahan kimia berlaku apabila otak aktif. Proses kimia yang menyebabkan pergerakan ion atau atom membawa cas elektrik boleh diukur menggunakan elektrod yang diletakkan pada kulit kepala. Sejenis alat, iaitu EEG (Electroencephalogr aphy) digunakan untuk mengukur isyarat otak daripada aktiviti elektrik.

?Gelombang otak mempunyai beberapa frekuensi irama yang dipengaruhi oleh keadaan fizikal dan emosi. Jenis gelombang otak Alfa (8-13 Hz) menunjukkan keadaan tenang,? katanya

Walaupun bukan Islam, Siew Chok kagum terhadap hasil kajian yang dilakukannya apabila mendapati keadaan dan pemikiran orang selepas bersolat tenang dan menyamai keadaan selepas bangun tidur.

? Ada fenomena menarik dalam solat, iaitu keadaan berdiri seketika sebelum sujud sebagai peringkat paling tenang ketika bersolat. Saya bukan Islam dan diberitahu bahawa keadaan itu adalah tamakninah,? katanya.

Ketika itu, katanya isyarat alfa meningkat secara mendadak yang menunjukkan seseorang itu berada dalam keadaan tenang.

Siew Chok berkata, solat juga meningkatkan penumpuan terhadap sesuatu perkara dan memperkuatkan kuasa otak.

Sehubungan itu, katanya solat membolehkan seseorang itu menyediakan otak untuk lebih bersedia terhadap sesuatu cabaran yang perlu dihadapinya dalam aktiviti harian.

Dr Fatimah Ibrahim - Komposisi Tubuh

Beliau berkata, komposisi tubuh mengandungi empat komponen utama, iaitu tisu aktif, tisu tulang, komponen air dan lemak.

Beliau berkata, ada beberapa kaedah untuk mengukur komposisi tubuh, tetapi kajian itu menggunakan Analisis Penyepadanan Bio yang menghasilkan keputusan tepat, pantas dan selamat, berbanding pengambilan darah.

?Teknik ini tidak digunakan secara meluas di hospital negara ini, tetapi di Amerika Syarikat, teknik ini digunakan untuk menilai status penyakit seperti Aids, diabetes, demam denggi dan pelbagai penyakit kritikal lain,? katanya.

Dalam kajian ini, katanya model untuk mendapatkan komposisi tubuh terbaik adalah dengan melakukan lima perkara, iaitu solat lima kali sehari, memahami maksud bacaan dalam solat, solat berjemaah, rukuk dengan betul (90 darjah) dan melentikkan jari kaki ketika duduk antara sujud dan tahyat akhir.

Dr Fatimah berkata, orang yang tidak melakukan lima perkara ini mempunyai komposisi tubuh yang kurang baik.

Katanya, kajian mendapati secara keseluruhan orang yang solat berjemaah mempunyai kesihatan lebih baik berbanding yang bersolat secara bersendirian.

?Kita mendapati apabila berjemaah, orang yang melakukan solat bersentuh bahu ke bahu. Tubuh manusia seperti bateri. Ketika bersolat, cas tubuh manusia mengalir seperti dalam litar dan akhirnya meneutralkan cas tubuh.

?Sebelum solat, ada orang yang penat dan ada yang tidak penat. Ketika solat, orang yang tidak penat dan mempunyai cas positif akan mengalirkan cas positif kepada orang yang letih dan mempunyai cas negatif,? katanya.

Katanya, ini yang menyebabkan orang yang bersolat jemaah mempunyai badan bertenaga dan lebih tenang.

Dr Fatimah berkata, solat tarawih dan berpuasa juga memberi kebaikan dan ini terbukti berdasarkan kajian yang dilakukan.

Sebelum Ramadan bermula, katanya komposisi badan diukur dan selepas 21 hari berpuasa, komposisi tubuh yang diukur semula mendapati keadaan tubuh sihat seperti kolesterol rendah akibat kadar pembakaran lemak yang meningkat serta paras glukos rendah.

Selain itu, katanya posisi tubuh (posture) dalam solat dapat mengubat sakit pinggang. Malah jika berjumpa doktor, pesakit disuruh melakukan senaman seperti berdiri dan membongkokkan tubuh yang menyamai gerakan solat.

Beliau berkata, keputusan positif itu adalah berdasarkan ukuran saintifik dengan meletakkan beberapa sensor (pengesan) di tulang belakang pesakit untuk melihat isyarat otot.

Katanya, hasil kajian mendapati pesakit yang mengikuti terapi solat selama sebulan, iaitu dengan membuat rukuk 90 darjah, sakit pinggangnya berkurangan.

?Ini membuktikan terapi solat boleh digunakan untuk merawat sakit pinggang. Kita akan menerbitkan buku kedua terapi solat yang bukan saja sesuai untuk wanita normal, tetapi untuk wanita mengandung. Bukan Islam juga boleh mengikuti terapi ini dengan melakukan senaman sama seperti gerakan solat,? katanya.

Jangan terkejut kerana solat boleh merawat Erektil Disfungsi (ED) atau lebih dikenali sebagai mati pucuk, masalah kesihatan yang lelaki amat takut.

Untuk lelaki normal, keupayaan seksual adalah tiga kali penegangan ketika tidur dan volum ketika ketegangan mesti lebih 200 peratus.

?Kajian dilakukan dengan mengukur zakar (pesakit diajar melakukan ukuran). Pada bulan pertama, tiada ketegangan langsung, tetapi selepas melakukan terapi selama dua bulan iaitu dengan melakukan solat tambahan, sudah ada ketegangan dan volum mencapai tahap normal,? katanya.

Beliau berkata, terapi adalah dengan cara melakukan solat sunat sebanyak tiga kali seminggu dengan setiap terapi sebanyak 12 rakaat atau kira-kira 30 minit

Selain itu, katanya antara hasil kajian yang menarik perhatian pakar sakit jantung ialah mengenai kadar denyutan jantung kerana selama ini, kajian saintifik lain menyatakan bahawa kadar denyutan jantung paling rendah adalah ketika berbaring.

?Kajian mendapati ketika solat, keadaan sujud mencatatkan kadar denyutan paling rendah dan lebih baik berbanding ketika baring. Ini menunjukkan posisi tubuh ketika solat adalah bagus,? katanya.

Sehubungan itu, katanya kajian akan dilakukan dengan lebih meluas untuk melihat sama ada posisi tubuh ketika solat boleh merawat sakit jantung.

Katanya, pakar jantung gembira dengan hasil kajian itu kerana boleh memperkenalkan terapi solat kepada pesakit jantung untuk melakukan senaman. Ketika ini, setiap pesakit jantung perlu melakukan senaman selama 30 minit setiap hari



------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
ena
arinih kan jumaat...
rasa malasss sangat nak kuar dari opis
tapi mengenangkan duit yang da takde sangat - ni gara² bayar agen maid, bayar itu, bayar ini dan terbeli stroller kat JB arituh... (cheh alasankan? padahal aku yang melebih² shopping online bulan nih!!)

maka terpaksa la jugaks ku keluar.. cari bank rimau tuh.. tiba² kepala aku teringat² kat Baker's Cottage. cam wiung wiung wiungggg gitu! siap dengung² laks tuh!! alahaiii telan air liur sambil drive!!

settle je urusan kat bank... zupp aku singgah presint 8 cari kedai itu leeerr... hampa sebab.. egg tart pojaan ati aku tu takdak.. (semalam pon carik kat BC Jusco Equine tarak tau!!)
tak apalah... dapat ler rembat beberapa ketuls lain... seketul untuk Locko, seketul untuk iQa (da tinggal lam kete siap²), dan tiga ketul untuk aku (cheh satu ketul aku suda telan dalam kete lerr)...
croissant puff ngan ayam bakar itu (plastik paling kanan) walopun tak lawa tapi sangattt sedap taww!!


sajer nak tepek pic ni.. semalam leh leleh air liur tgk menda² nih tau!! haiya... ini baby dalam perut manyakk sukak sama sayuran!!


------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
ena
tima kasih pada penyerah anugerah iaitu Ummi_Ina yang bersusah payah menyediakan anugerah khas untuk saya dan blog saya yang tak seberapa ini... (weh ni kes perasan weh! sapa kata ni anugerah khas??)


yang berikutnya: tag sempena breast cancer awareness month..


This one is all about breast cancer, which everyone knows is one of the most life-threatening diseases today. I’m doing my part in spreading awareness on breast cancer by sharing some scary yet so very true facts on breast cancer. Ladies, do take note!

* One in eight women or 12.6% of all women will get breast cancer in her lifetime.
* Breast cancer risk increases with age and every woman is at risk.
* Every 13 minutes a woman dies of breast cancer.
* Seventy-seven percent of women with breast cancer are over 50.
* Breast cancer is the leading cause of cancer death in women between the ages of 15 and 54, and the second cause of cancer death in women 55 to 74.
* Risks for breast cancer include a family history, atypical hyperplasia, early menstruation (before age 12), late menopause (after age 55), current use or use in the last ten years of oral contraceptives, and daily consumption of alcohol.
* Early detection of breast cancer, through monthly breast self-exam and particularly yearly mammography after age 40, offers the best chance for survival.

Above facts taken from Women’s Health Organisation Forum.

and here is the logo...
to all my fellow bloggers who read this message, please feel free to grab this tag, help spreading the breast cancer awareness. Thank you!



------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
ena

saya kan... hutang kisah itti bitti dan BBbeehind AIO ni da lama pada geng di thread CD
dari sehari ke sehari saya tangguh ekekeke... sori yerk


------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
ena
skang musim orang kawen kan??

nih sebahagian persiapan jiran cubicle saya... nak dekat da tarikh kawennya..
eheheh saya suuuka tgk bunga beratur tuh. comei!!
Ahad lepas, saya ke Sek.30 Shah Alam umah wak (pakcik dan makcik) saya
sempena perkhawinan sepupu saya... Nurul Mabrurah bersama kekasih hatinya.. Mabrurah ni si bongsu dari 13 adik beradik.. iye ke Mabrurah?? ker adik beradik ko 17 orang? tah... aku tak ingat waakakaka... ampunnn

hebat tau! adik beradik dia siyes ramai! sampai saya tak ingat nama.. saya sampai kat umah wak da lambat.. biasa la kan, saya kan memang terhegeh² manjang.. time tu pengantin da sebok kat luar umah..

saya kagums btol ngan wak saya nih.. beliau kini tinggal sorang. wak lelaki baru jer meninggal dalam 4 bulan lepas. saya kagum, sebab idup wak ni sederhana abis.. tapi anak²nya ramai yang tahfiz.. mungkin kalian kenal, salah seorang anak dia si Asri nih
isk... terharu kan? bila tgk orang gini kan, saya rasa insaf tau! duit banyak.. tapi idup sederhana, keta tak penah ada pon. umah dia, memang tak lawa la.. saya rasa dari saya kecit sampai skang, gitu jer umah dia. alaa umah kampung - sendiri paham la kan??

eiskk insaf insaff... ku nak berwasadtiah la dalam kehidupan...hinsh hinsh hinsh

----------------------------------------------------------------------------------------------

aku malu nak amik pic.. nanti orang ingat aku kemaruk sangat nak amik gambor rabbani yang tak abis² nyanyi tuh!! so ada 2 keping jer pics...
*budak pompan yang baju sama kaler ngan pengantin tuh cam kenal jer?? da beso pon nak amik gula²??

wedding dia sempoi jer tuan²...
alahai wasadtiah abis!
selamat pengantin baru Mabrurah!
semoga berkekalan hingga ke syurga.. InsyaAllah..




------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
ena
semalamkan... letihnya aku... ke hulu kehilir p matikan stamp d LHDN Kajang...
ke imigresen menghantar borang... alahai blurnya aku!!

owh! ok.. lupa nak citer.. saya punya maid suda sampai..
tapi saya kan amik dari agen di Indonesia... dan permitnya saya uruskan sendiri..
kelebihannya.. anda leh testing dulu maid tu dalam seminggu..
kalo kenan - teruskan buat permit
kalo tak kenan - pulang balik dan tunggu ambilan yang lain ehehe..
prosedur ini sesuai untuk si kedekut (macam saya dan hubby) huhu kerana bila buat permit sendiri (majikan tak gunakan agen berdaftar) anda jimat antara RM 2K-6K taww

ok untuk kalian yang mungkin nak tau cemana nak uruskan permit maid tuh...
saya ambil dari agen di indonesia (kosnya RM1800):
  1. maid akan dibuat medical check up di klinik yang diiktiraf oleh Kedutaan Malaysia di sana.
  2. maid datang malaysia dengan menggunakan visa pelancong - valid 30 hari atau 90 hari (biasanya 30 hari jer)
  3. bila saya confirm mau itu maid, leh teruskan dengan proses seterusnya yang mesti diuruskan oleh majikan sendiri.

prosedurnya gini:
  1. Hantar maid balik ke Indonesia. dalam kes saya, saya antar ke Dumai naik feri dari Port Klang (nih agen Indon saya tuh uruskan) - Kosnya RM750 dan mengambil masa antara 8 hari hingga 14 hari.
  2. Pergi ke pejabat imigresen terdekat dapatkan borang Permohonan Pembantu Rumah Asing atau download ajer dari sini.
  3. Buat 4 salinan kontrak dan isi borang - lengkap gambar majikan suami isteri dan 2 keping gambar maid
  4. Matikan stamp pada personal bond dan 4 keping kontrak. Rm10 each, total kos RM50. kalau di Putrajaya, LHDN terdekat ialah di Hentian Bas Kajang. (alahai jauhnya!! kenapa la Putrajaya ni macam² takde??)
  5. Submit borang yg lengkap ke imigresen (borang hanya boleh dihantar ketika maid berada di luar Malaysia). Kelulusan akan diketahui dalam tempoh 3 hari bekerja.
  6. Datang 3 hari berikutnya bersama bank draf@money order bernilai RM430 atas nama Ketua Pengarah Imegresen Malaysia.
  7. Dapatkan surat kelulusan dan visa/pas pekerja sementara (juga digelar calling visa).
  8. Serahkan visa kepada agen untuk dihantar kepada maid yang sedang tunggu di Dumai.
  9. Agen di Dumai terima dokumen dan bawa maid ke Kedutaan Malaysia terdekat: Pekan Baru untuk cop passport dan visa
  10. Maid boleh datang semula ke Malaysia dengan pas pekerja sementara tuh.
  11. Dalam tempoh 30 hari dari tarikh dia masuk ke Malaysia, kena bawa dia medical check up. So, bukak web FOMEMA download borang, pilih klinik yang nak buat dan pegi pejabat FOMEMA terdekat. Submit borang, bayar RM 190 dan dapat resit - nak print resit pon FOMEMA amik masa 2 jam tau! Nota: FOMEMA nih agensi swasta tau! tapi servis cam hampeh! lembab giler!!
  12. Bawa resit ke klinik terpilih dan buat medical check up - sila pilih klinik yang ada X-ray utk elakkan daripada anda kena pegi 2 klinik. Buang masa!
  13. Semak keputusan FOMEMA thru web atau fon call, dan jika CLEAR, boleh teruskan;
  14. Bawa passport dan satu salinan borang fomema tu ke imigresen dan dapat sticker, tampal pada passport dia.
  15. Sila bawa sekeping gambar dan maid anda sekali untuk buat i-kad (nih cam IC kita ler). Kad leh siap dalam beberapa jam jer.
taraaa.... settle!! fuh letih letihhhh letihhhh...................

para 12 dan 13 boleh buat dalam satu hari. tapi sebab masalah pegawai imigresen yang kedekut air liur, orang tanya² jawab sepatah dua dan tidak informatif, menyebabkan saya tak bawak maid dan kena datang hari lain. GERAMM...


Total cost yang saya tanggung ialah RM3,220
Total masa yang saya peruntukkan?? haiiii banyakkkk hari! kenapa la imigresen tu takde carta alir bagi majikan/pemohon ni senang sikit nak paham?? dia asik tunggu kita tanya. kalo tak tanya, depa tak inform. sangat la tidak membantu pelanggan depa ni!!

Tapi, kerja depa cepat. boleh dipuji. Dan ada pegawai yang sangat baik hati melayan karenah kami.

**Utk Puan Zarina.. selamat memeningkan kepala ya...



maid saya pendek, kan? sila lihat dia itu jika di sisi hubby saya, hanya paras bawah ketiak!!
kecil btol orangnya... leh pakai baju² iQa rasanya wakakakakaka


------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
ena
hubby sukak yang ini...
*sukati jer aku tak itamkan plat no kete ituh.... ampunnnn (ku malas!!)
dan jumaat/sabtu dia bawa pulang si kaler itam itu untuk ku test drive...
test drive aje yer...
pagi²... ku lihat...
alahaiii sian dia... ber-embun di luar umah, menanti saya test drive...
memandunya?? memang besh kawan²!!
dan paling saya suka.. sangat stable untuk dihenjut laju²!!
suma digital tau!!
eiskk... tgk menda nih pon rasa da lawa abis da... jakun btol akuh wakakakaka....
tak aci! air cond kete pon ada plasmacluster?? mengada btol!!


sekian.... Toyota Camry 2008
pada saya? keta ni masih tak praktikal dan tidak memenuhi keperluan saya.
seat belakangnya leh duduk 3 orang je! iQa, carseat aQim dan bibik.. abis, baby lam perut nanti nak letak carseatnya di mana??
tak jadi beli la bang! saya tak gemar kete nih!! (cheh!! kunun!! padahal hubby suh test jer... tak mampu nak beli wakakakaka........)

saya tetap nak yang ini....
alahaiii gulk gulk gullkkk telan air liur jer saya!!
**lagik skalik saya malas nak edit pic lalalalala.......




------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
ena
kisah ni khas untuk iQa baca..

kelmarin auntie Aurorae tanya pasal sekolah iQa time kami bercerita pasal darlingnya Sarah..

kelmarin ku agak dingin dengan iQa.. bukan sebab dia salah ke apa ker... sebab ku tak puas ati ler... panjang citer weh..

tahun 2007 - tahun 1D
---------------------------
sebelum masuk SJKC Yak Chee nih, iQa dulu skolah tadika english - Villamaria Good Shepherd Kindergarten kat Bukit Damansara. BC as a subject dan d tak pandai lgsg BC masa masuk SJKC tuh..
nota: da 2 tahun berlalu, cemana baru arinih aku perasankan menda nih?? rasa cam kenal tak si pemegang banner tuh??


ok balik kepada kisah iQa di tahun 1 @ 2007.
masa tuh schedule lebey kurang gini..
7.30 - sekolah agama
10.30 - balik sekolah, pegi transit di nuseri
- makan, mandi, pakai uniform sekolah
12.30 - van sekolah antar p SJKC Yak Chee
6.45 - mama jemput lik skolah
7.20 - smpai umah, makan, mandi, solat
8.30 - buat homework until 10pm
HW banyak giler dan dia tatau buat sebab byk sgt in chinese - science, maths moral etc


first 3mths dia memang kena aim ngan cekgu class. markah rendah sumer subject sebab d tak paham langsung bahasa cina (BC).
cekgu warning kalo takde improvement, kena tukarkan ke SRK
end up, ku berentikan skolah agama (morning session) dan masukkan ke daycare centre nih...
junior noble in tmn bukit kuchai..

her routine:
8am - they do their homework guided by the teacher
9am - tuition - ada 5 subject seminggu - English maths BC science BM dan satu subject tukar²...
- tuition akan bagi homework jugak. means anak i ni memang banyakkkk HW
11am - makan n tukar baju (iQa sorang je malay - ku tapau makanan ku masak every morning)
- main² - centre ni ada banyak games, video games, karom, chess, dam haji
12pm- jalan kaki p skolah, cikgu tuisyen payungkan :lol: :lol:

iQa ni talkative. dia banyak learned BC sebab nak join budak lain time main²....
*pergaulan kat centre ni banyakkkk improve communication skills dia.. Alhamdulillah...

dalam tempoh sebulan Cikgu d kata d leh terus stay
next 3mths ada penilaian pertengahan tahun, prestasi iQa di paras 70%.. da ok sangat padaku. cikgunya da tak penah komplen atau insist suh pindah skolah lagi..
ujung tahun, prestasinya 85%.. wow... banyak dia improve sejak masuk daycare tuh!


tahun 2008 - tahun 2P
---------------------------

pertengahan tahun prestasinya agak baik (pada aku la kan?) purata markah diperolehi adalah 85% dan kedudukannya 9 dari 51 orang..
sumer subject dia score sama ada A atau B sahaja. takde C okey! tapi still no 9? alahaiii pandai²nya anak² Cina di Kinrara nih!!

hujung tahun pulak iQa target top 5. sebab abah da janji untuk enroll ke Yamaha piano class yang baru bukak kat eQuine tuh...
sekali tup tup kuar result, dia masih tak dapat jadi top 5 dalam kelas dia.. dapat no 10 dari 51 murid dan no 83 dari 743 pelajar tahun 2.. alahai sian anak aku.... purata markah 91% dengan Maths dapat B, lain² sumer A... wallawehhhh pandainya budak kat sekolah tuh!!

mmm takpelah iQa.. b strong ok!
matlamat mama nak iQa pandai cakap cina, leh bawak diri dimana pon kamu berada kelak dan.. sekarang mama yakin iQa ada da sumer yang mama harapkan.

pencapaian kat sekolah tu kira bonus la...

eisk...
ok la
da melalut la plak aku nih!
nak balik ar..


------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
ena
sejak sebulan nih (pertengahan Oktober till now) saya perasankan sesuatu..
tapi sebab saya kan kuat semangat (kononnya) dan sentiasa yakin dengan diri sendiri...(cheh!) saya buat tatau jer dengan menda itu...
tapi sejak hasil semalam dan hari nih...
saya da stat rasa nak meraungg.. huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

----------------------------------------------------------------------------------------------
dulu saya 'kering' sikit kan?sekarang saya da bulat "sikit" kan??
**ala kira aci la jugak... saya nih tengah peknen 4 bulan setengah..

takper la... itu saya tak sedih sangat pon. dan tak berapa rasa ponn.... tapi bila pikir,

dulu, saya pam satu sesi leh dapat selamba jer 15-18oz..
kalau double pumping..
nih single pumping.. berapa ml tuh? botol tuh 750ml kot!
pakai tangan sambil nyuruk² lam telekung, 15minit leh dapat 250ml (lebey kurang 8oz)
*ni kes botol dan pam sumer tetinggal time p seminarini hasil daripada 2 sesi tau! bukan sehari...
masa tu EBM tergolek².. ikan ke ayam ke memang jgn harap dapat masuk sini..
huhu sedeynya tengok stok saya dulu... time bulan posa pon susu tak merudum taw! Alhamdulillah...

----------------------------------------------------------------------------------------------

sejak peknen nih, sekali pam nak dapat banyak ni pon susah tau!!

nih sesi tengahari
dan ini sesi petang.. 30ml okeh! bukan 30oz huwaaaaaaaaaaaaaaaa........
nih jer hasil hari nih..
*apasal maid aku bekalkan botol+puting utk aku ke opis? apasal tak pakai sealing disc?huhu
dan... akhir sekali...
sila la kalian lihat stok saya.. da kurang, kan? kan? kan???

siap ada space untuk ayam tuh!!!

Ya Allah Ya Tuhanku...
bantulah hambaMu yang lemah ini..
tabahkan hatiku meniti perjalanan menyusukan amanahMu sehingga 2 tahun usianya..
ku pohon rahmat dariMu...




------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
Related Posts with Thumbnails

Follow me, i will follow u back