ena
aku sebenonya nak ikut resepi TTM yang menggiurkan itu
tapi..
memandangkan aku kesuntukan masa
<-- sapa suh aku hadap laptop sepanjang hari??

maka terpaksa la aku ikut resepi wahyu dalam kepala utak ini..
kah kah kah

mari memasak dengan kelajuan maksimum..

pada waktu tengahari,
ketuk2 halia, garlic, black pepper, garam
gaul kat ayam + ngan oyster sos, kicap dan madu
kasi itu box lock lock, dan simpan lam fridge
pi sambung hadap laptop semula :-)


menjelang pukul 6 petang, amik semua ayam, sapu sikit myk olive
masuk lam oven kasi bakar

kicap lebih perap ayam tu kasik masuk corningware kecit,
tambah kicap lagi dan tenggek atas dapo.

bila ayam masak, tuang kicap tu atas ayam. settle.

sambil oven membakar, satu periuk kasi rebus sikit ayam + halia utk sup
kuali plak tumis bawang + garlic + kayu manis, cengkih, pelaga, bunga lawang
tuang semua ke beras yg da stand-by lam piuk nasi
cedok air rebusan ayam, tuang kat beras
letak santan sikit, ON suis


masukkan kentang dalam air rebusan ayam tadi, kasi besar api
sila ulang keje2 menumis seperti tadi tapi tambah rempah sup
dan tuang hasil tumisan dlm piuk sup
bila kentang da lembut masukkan broccoli, tutup api.
settle sup aku



takde cili merah utk buat sambal nasi ayam..
maka
tumis bawang putih bawang merah
dan cili blend
bila cili da garing, tuang sos cili dan
masukkan hirisan tomato (lalala suka hati bajet sendap)
garam, gula, siap sambal nasik ayam ekeke


setengah jam da siap noks!! tak sempat nak azan maghrib lagik! ekekeke

nasik tu sungguh lemak sekali..
menjadi kegilaan somi dan anak2 SERTA dijamin sendap!! huhu



itu lah rahsia saya mendapatkan anak yg gemuk2 gebu2 macam ni



*iQa.. jgn cobet mama eh!! kang mama tak bagi ko maen uli2 tepung lagik!! hahaha

------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
4 Responses
  1. uish....lajunya masak nasi ayam.


  2. pizet Says:

    wahh aku suka resepi xpress macam ni...ptg ni jugak aku try...lalalala


  3. Ira Says:

    boleh try! tp nak kena beli oven dulu.. lol

    wahhh terer la iqa berbabywearing! nmpk cam dh expert.. hehe..


  4. Yatie Ahmad Says:

    mamalin daku terliur sudah...mau buat juga lah huhuhu


Related Posts with Thumbnails

Follow me, i will follow u back