ena
hihihii...selama 27 tahun lebey aku bertapak kat bumi ni... rerasanya aku nih tak penah ada hobby!! naper eh?? yang aku tau...
bila masa lapang - takde kejer.. tak buat apa... - aku tido!!
dok umah kalu - aku tido...
balik keje - aku tido
ujung minggu, kalo tak dapat pi ukur soping complex, aku tido!! huhu
betapa ruginya aku rasa...
TAPI...
sejak da bertambah anak nih...
aku rasa aku sedang menuju ke arah memupuk hobiku sendirik! (alahai sedihnya kan! umur da nak masuk 28 baru nak ada hobi??)

so harinih aku nak share citer hobi terbaru ku... iaitu:
1. aku cenderung untuk mengumpul stok expressed breast milk (ebm)
2. aku semakin GIAN mengumpul cloth diaper (CD) - kegilaan ini lebih teruk daripada
kegilaan membeli bajuku sendirik!! huwaahahahaha

untuk itu ku rasa nak tepek ler gambar koleksi EBM ku kat sini....

aku stat mulakan simpan ebm nih masa baby 3minggu+... dan aku stat keje bila baby genap 3 bula...
ni ler koleksi ebm ku setakat ku mulakan kerja.. ada 54bekas - 5oz each!

sehari satu bekas jer ku simpan, takleh banyak² kali pam! sebab ku malas nak basuh pam kekekeke....

bila da penuh freezer aku ngan bekas dadih ni...aku plak pening, nak simpan pakai apa plak pasnih?da sendat! survey² jumpa plak bags ini.. playtex bottle liners! waaahhh memang menarik la.. pasnih jimat ruang! tambahan plak:aQim nyusu 3oz je skali. so leh kurangkan kuantiti setiap pek tuh: bekas dadih = 5oz playtex = 3.5oz/pek

taraaaa....stok aku lebih mudah diurus bila guna pek playtex! thanks vivian fabulousmom sebab promote playtex ineh padaku...

seterusnya... mencecah aQim 5 bulan, aku takde guna lagi da bekas dadih! sumer pakai playtex huuu....





HASILNYAA.....
kini playtex makin melimpah ruah laaa...dalam proses menghabiskan sisa² bekas dadih ekekeke...
sayangnya...aku nih giler mengumpul ebm, tapi anakku tak minum ebm sangat pon! yelah kan...aQim dok nuseri bawah opis aku jer...kadang² kalo ada meeting dan tak sempat nak gi menyusu..aku bekalkan la ebm tu sebotol dua. tapi kalo takda meting, aku nyusu direct jer...so lambatttt la gerak keluar ebm² akuh nih huhuhu.......

BULAN 6 plak....
memandangkan ucu cuti UiTM sebulan...dia dengan sukarela nya nak menjaga aQim selama sebulan. so...senangnya ati aku mencutikan aQim dari nuseri! wahh nampaknya boleh guna ebm sepanjang hari la..yelahkan kat umah cemana aku nak p menyusu time lunch! jauhh ooo umah aku ngan opiss ehehe....
tapii,
ini juga bermakna aku kena la mengepam dengan lebih kerap bagi memastikan kelangsungan susuku... alahaiii...aku nih kan pemalass..yelah kalo kat opis nih susah ar nak basuh pam ngan air panas tuh..kena p tumpang pantry division lain plak huuu

sesi mengemas telah dijalankan pada 10 Jun... cengginilah hasil yang aku bawak balik tetiap hari..









hari demi hari...ALHAMDULILLAHHH susuku kian melimpah ruah!











esok aku citer pasal kegilaanku yang kedua plak!!
1 Response
  1. myfik Says:

    Uishhhhhh bab ni aku jealous sungguh dgn ko er..akan ku berusaha jd begini utk anak kedua nnt..InsyaAllah.


Related Posts with Thumbnails

Follow me, i will follow u back