ena
kalian kalian yang masih menyusukan anak...
walopun hanya dalam pantang, 2 bulan, 8 bulan mahupun 2 tahun (seperti sifoo aMieza..)
ku ucapkan tahniah pada kalian..

menyusukan anak ini sangat kuat cabarannya..
plak tuh cabarannya mengikut peringkat! sepanjang penyusuan.
dulu ku ingat mula² je susah nak get use. nanti da lama akan ok. rupa²nya tidak sama sekali
dari cabaran bab susu tak meriah, inverted nipple, bengkak hingga menyebabkan demam mahupun kesukaran untuk mengepam.
Alhamdulillah setakat ni ku rasa cabarannya masih mampu ku tampung...

2minggu nih, ku hadapi cabaran seterusnya dalam penyusuan.
yang tak bestnya, ku tak penah dengar sebarang amaran atau peringatan tentang sindrom ini daripada kawan² mahupun lactation counselor...
kalo bab cam bengkak ke apa tu ker... ku da banyak baca kaedah nk tanganinya.
tapi kali nih, ku tak tau apa²... citernya gini..

sepanjang cuti raya.. ku fully direct bFeed la kat aQim.. cam biasa la kalo ari kejer pon aku fully direct gaks... ku ngepam kalo kena out station atau ada meeting jer..
masa cuti raya tu ku notice,
breast kiri asik penuhh jer... breast kanan lak cam biasa jer..kadang² belah kanan ni kempiss jer.
ku pelik la jugak.. kenapa eh?
tapi ku tetap selang selikan kalo aQim nak nyusu tuh. walopun kanan kempis, ku bagi juga.
dan seperti biasa, ku da set lam otak. kalo baby isap, mesti akan ada susu...
baby tak meragam pon la...

selama seminggu sindrom aku tuh berterusan.
ari sabtu, ku takleh tahan, rasa sengal² da kat breast kiri tuh. sebab asik berattt jer kan..
cemana nak buat nih? kenapa nih??
pam pam pon sama jer. aQim nyusu pon sama gaks. tak susut breast aku tuh!!
aku bagi aQim 3x breast kiri dan 1x breast kanan. tapi tak surut!! adusss.......
lastly, aku call jer teleinfo Kumpulan Sokongan Penyusuan Hospital Putrajaya
ku bercakap ngan JT Nor Aziah Ujang... (baik nurse nih. tima kasihhh yaa...)

lepas citer background dan history penyusuanku... Nurse tu pon mula la jelaskan masalah yg aku alami tu...
"Sindrom ni terjadi sama ada - kesilapan pelekapan(latch on) atau penghasilan susu yang berlebihan. Sebagai contoh, kemungkinan saya menyusukan anak sebanyak 5oz sebelah breast setiap hari... tapi pada hari raya, oleh kerana aQim makan itu dan ini, maka dia hanya minum 4oz. dan 1oz berbaki di breast. maksudnya breast tak kosong habis selepas feeding. kemudiannya perkara itu berulang² selama 4-5 hari dan menyebabkan berlaku 'mendapan' di pangkal breast. mendapan ini takkan kuar walopun susu di pam atau baby hisap. sebaliknya yg kuar ialah susu di hujung breast itu sahaja.

sebaik²nya, apabila baby menyusu tapi tak sehingga kempis, saya perlu mengepam breast sampai kosong (statement ni memang saya tak penah tau ok!) ini bagi mengelakkan mendapan. jadi dalam kes saya, masalah saya da masuk tahap kedua iaitu bengkak yang takmo surut. apa yg boleh dilakukan ialah tuam dengan kain suam urut² breast dan perah - dengan tangan sahaja! jangan guna pam kerana pam akan memaksa kelenjar susu di depan mengeluarkan susu atau menghasilkan susu baru sekiranya sedangkan saya seharusnya mengeluarkan susu yg dipangkal breast.

saya perlu usahakan 2x sehari selama 3 hari. sekiranya tidak surut, saya perlu ke hospital dengan segera. memandangkan sekiranya sampai tahap ke-3 boleh menyebabkan bisul atau nanah huwaa nauzubillah!! tanda² nak masuk tahap ke 3 ialah sakit yang berdenyut², rasa panas pada breast atau demam.

harini da hari ke 3 beb! masih tak surut! ku takde la sakit. cuma sengal² jer. aku kena p spital ker??? gulp!!


------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
8 Responses
  1. ena,
    pegi jela hosp
    jgn dibiarkan lelama


  2. ena Says:

    tgh oikir la nih kak..

    kalo p hosp gomen kan, nanti d antar ke bilik doc sakit puan ker? LC ker? atau doc biasa??
    adui sengal sengal...


  3. cikwawi Says:

    erl,

    kita pon 1st time jugak dengar pasal mendapan cenggini,

    selama ni cuma tau kalau ada duct yang tersumbat je bole jadik mastitis


  4. cikwawi Says:

    nanti dia hantar wad surgery


  5. ena Says:

    iye eh?
    ku nk pegi petang ni..
    nak p klinik kesihatan la...
    sebab kalo p klinik private tuh, doc tuh pon tah mesra bF ker idak... sape pon tatau kan.. huhu


  6. lampinkain Says:

    erl, due to ko pun pregnant.. so braest swollen mmg normal for pregnant ladies.. aku pun kena gk ari tuh.. breast bengkak.. pam, pam tak surut jugak (time tu tak tau pun aku preggy).. then bile jumpa personal Dr (kak ipar aku), dia la yg ckp.. normal la breast swollen sbb preggy.. erm, kalo ko nk gi jumpa Dr nnt update apa Dr ckp ye..


  7. ena Says:

    ye ke?
    sakit tak ko kena tu??
    pastu buat cemana? baper lama baru surut??
    breast aku cam buah tembikai susu weh! masalahnya sebelah jer huhuhu...


  8. pi jek sepital..jgn tangguh2...hal dalaman nie bukan kita nampak...pi pi pi cepat...


Related Posts with Thumbnails

Follow me, i will follow u back