ena
biasanya bulan posa... ibu² menyusukan anak akan mengalami masalah susu yang merudum dengan jayanya...
ku tatau apa sebabnya secara spesifik.. tapi teoriku mungkin sbb sangat kurang water intake dan pemakanan yang jadi tak tentu arah sepanjang bulan posa nihh..

pada aku, yang direct feed ini, walopun ku rasa susu berkurangan namun ku rasa susu tetap dapat memenuhi keperluan aQim. ku bersyukur yang amat. Alhamdulillah and thank you Allah atas rezeki yang Mu kurniakan pada kami... aQim takde mengamuks sepanjang bolan posa ni walopun kadang² rasa bengkak tarak.. tapi d isap okehh ajer...

nak jadi citer... ari terakhir ku bekerja masa bulan posa, masa tuh isnin, 29 Sept 2008. MIL da cuti so d sibuk la nak jaga aQim, tak bagi antar ke nuseri. Ok la ku no problem.. dan seperti biasa kalo ku tak dapat direct feed, ku akan bekalkan ebm untuk aQim...

ku kuar umah 7 pagi - balik pada 7 malam..
malam dan pagi tu ku ada pam 5oz dan 4oz, ku simpan lam botol..
ku pesan: nanti bagi yg lam playtex ye mak.. each feeding kena pakai 2 pek. jangan bagi yg lam botol tau! playtex tu da cair dari mlm tu.
maka, cukup la 6 pek untuk 3x feeding kan?

sekali ku balik umah??
6 pek yg da cair itu masih lam fridge! (by 8 mlm da jadik 13jam la dia cair!)

saya: aQim tak minum ker mak?
MIL: mak bagi yg dalam botol..2x je dia nyusu. dia makan banyak tadi..
saya: hah? kenapa tak bagi lam playtex tuh?
MIL: susu tu nampak cam da lama jer... buang je la. mak da bagi yg ina baru perah tu..
saya: tak la mak.. susu tu elok lagi. dia tahan lama, mak. ni da lebih 12 jam da kena buang la nih, membazir je mak.
lam hati saya: sayang susu tu.. penat saya pam huhu
dengan sedihnya ku buang jer 6 ketul susu tuh bersamaan dengan 18oz...

huhu MIL memang gitu... tah apa² tah..
dah la sangat suka bagi anak saya makan macam².. masak bubur masin giler.. masukkan garam lam bubur yg aku masak, bagi kek lapis kat aQim.. bagi ayam golek.. huwaaaaaaaaaaaaaaa aku gerammmmmmm jer!!!

*nih la lagi satu cabaran kalo bF tapi orang sekeliling tak support kita...

------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
6 Responses
  1. ena,

    aduhh..bab2 kene buang ebm nih yg sedey ..nak wat camne..sabar jelah...org tua nih tak arif sgt bab2 ebm ni kan


  2. Liana Majid Says:

    walaaaaa sayangnya wehhh..aku selalu ibaratkan susu tu umpama setitik darah setitik ler susu tu..
    org tua tak bleh nak kata apalah...diaorg tak tau pasal ebm ni


  3. zianaross Says:
    This comment has been removed by the author.

  4. ena Says:

    kak ina, kak zaara....

    huhu tu lahh...alahai sedih betul hins hinss....


  5. cikwawi Says:

    erl,

    selalu cakap dalam hati, kalau satu hari nanti aku dapat menantu aku taknak buat apa yang MIL dah buat kat aku tu, sebab kita dah tau macam mana rasanya kalau orang buat menda yang kita tak suka..

    tensen kan!


  6. ena Says:

    wawi...
    iyelah kan? MIL aku kan, sebenarnya baik. d tuh terlebih cares tau! yelah anak d tak ramai. kat aku plak, kadang tuh sampai aku rimas. aku nih tak biasa le kena soal siasat cam pesalah... buat itu tak kena, ini tak kena hisshhh...


Related Posts with Thumbnails

Follow me, i will follow u back