ena
kisah ni khas untuk iQa baca..

kelmarin auntie Aurorae tanya pasal sekolah iQa time kami bercerita pasal darlingnya Sarah..

kelmarin ku agak dingin dengan iQa.. bukan sebab dia salah ke apa ker... sebab ku tak puas ati ler... panjang citer weh..

tahun 2007 - tahun 1D
---------------------------
sebelum masuk SJKC Yak Chee nih, iQa dulu skolah tadika english - Villamaria Good Shepherd Kindergarten kat Bukit Damansara. BC as a subject dan d tak pandai lgsg BC masa masuk SJKC tuh..
nota: da 2 tahun berlalu, cemana baru arinih aku perasankan menda nih?? rasa cam kenal tak si pemegang banner tuh??


ok balik kepada kisah iQa di tahun 1 @ 2007.
masa tuh schedule lebey kurang gini..
7.30 - sekolah agama
10.30 - balik sekolah, pegi transit di nuseri
- makan, mandi, pakai uniform sekolah
12.30 - van sekolah antar p SJKC Yak Chee
6.45 - mama jemput lik skolah
7.20 - smpai umah, makan, mandi, solat
8.30 - buat homework until 10pm
HW banyak giler dan dia tatau buat sebab byk sgt in chinese - science, maths moral etc


first 3mths dia memang kena aim ngan cekgu class. markah rendah sumer subject sebab d tak paham langsung bahasa cina (BC).
cekgu warning kalo takde improvement, kena tukarkan ke SRK
end up, ku berentikan skolah agama (morning session) dan masukkan ke daycare centre nih...
junior noble in tmn bukit kuchai..

her routine:
8am - they do their homework guided by the teacher
9am - tuition - ada 5 subject seminggu - English maths BC science BM dan satu subject tukar²...
- tuition akan bagi homework jugak. means anak i ni memang banyakkkk HW
11am - makan n tukar baju (iQa sorang je malay - ku tapau makanan ku masak every morning)
- main² - centre ni ada banyak games, video games, karom, chess, dam haji
12pm- jalan kaki p skolah, cikgu tuisyen payungkan :lol: :lol:

iQa ni talkative. dia banyak learned BC sebab nak join budak lain time main²....
*pergaulan kat centre ni banyakkkk improve communication skills dia.. Alhamdulillah...

dalam tempoh sebulan Cikgu d kata d leh terus stay
next 3mths ada penilaian pertengahan tahun, prestasi iQa di paras 70%.. da ok sangat padaku. cikgunya da tak penah komplen atau insist suh pindah skolah lagi..
ujung tahun, prestasinya 85%.. wow... banyak dia improve sejak masuk daycare tuh!


tahun 2008 - tahun 2P
---------------------------

pertengahan tahun prestasinya agak baik (pada aku la kan?) purata markah diperolehi adalah 85% dan kedudukannya 9 dari 51 orang..
sumer subject dia score sama ada A atau B sahaja. takde C okey! tapi still no 9? alahaiii pandai²nya anak² Cina di Kinrara nih!!

hujung tahun pulak iQa target top 5. sebab abah da janji untuk enroll ke Yamaha piano class yang baru bukak kat eQuine tuh...
sekali tup tup kuar result, dia masih tak dapat jadi top 5 dalam kelas dia.. dapat no 10 dari 51 murid dan no 83 dari 743 pelajar tahun 2.. alahai sian anak aku.... purata markah 91% dengan Maths dapat B, lain² sumer A... wallawehhhh pandainya budak kat sekolah tuh!!

mmm takpelah iQa.. b strong ok!
matlamat mama nak iQa pandai cakap cina, leh bawak diri dimana pon kamu berada kelak dan.. sekarang mama yakin iQa ada da sumer yang mama harapkan.

pencapaian kat sekolah tu kira bonus la...

eisk...
ok la
da melalut la plak aku nih!
nak balik ar..


------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
8 Responses
  1. Aiza Parman Says:

    Kak kene belajar dgn hang nanti..plan nak hantar hairee gi sekolah cina gak..


  2. ena Says:

    alah kak tak susah Mr. Willy kan leh cakap cina...

    ku susah sebab takde orang leh ajar iQa...sampai skang kami laki mini tak paham sepatah pon iQa cakap ekekeke....


  3. rurallock Says:
    This comment has been removed by a blog administrator.

  4. ena Says:

    hisk hiskk...

    bila teringat pasal amanah dan tanggungjawab, ku cam seriau plak!!

    alahai...


  5. luna Says:

    waha erl, ku tau wo ai ni je yang..
    iqa memang good girl taw..aunty muah skett..
    aqeem tunggu mama buatkan entri utk mu baru aunty muah ye :)


  6. ajasu Says:

    erl, aku tingin gak kalau anak dh besa nk anta sekolah cina nih, demi masa depan dia kan..kan.. Tapi aku rasa bukan dia jek kena kuat kan, mak pak dia pon kene kuat sama. Mcm jauh jek nk gapai tuh sumer..

    mcm nisda ckp, nampaknyer kami kena berguru dgn ko la erl. Tapi Nisda ada hubby nyer...


  7. ena Says:

    AJA..
    btoll btoll.... sangat kuat semangat taw... cabarannya sangat berbeza.. tekanan aku woihh...

    *ada sorang mommy tuh citer... masa dia register her doter tahun 1,da beratur panjang² seharian, cikgu suh balik sebab rambut doter tuh lepas bahu. d potong rambut sambil nangis² kat tepi kereta je dan Q semula. sekalituh, masa d register tuh ada 2 chinese lady sedang registerkn anaknya yang berambut lebey panjang... bila dia tanya, kenapa d tak perlu gunting rambut?? cikgu tu kata "Just fill ur form n please leave" huwaaa....


  8. ajasuakeem Says:

    Uihhh....seram lak aku dengar...


Related Posts with Thumbnails

Follow me, i will follow u back