ena
semalam sebelum balik dr opis, ku loncat² blog orang (cam biasa laa)
ku suka baca blog orang - hehehe kadang tuh time driving ku dok merewang teringat kisah² yg ku baca kat blogs...
dan semalam baca kisah sedey jer...
dari kisah Ann - sahabatku yang tabah menghadapi dugaannya..

hinggalah ke kisah ni
kalian penah baca citer ni ker??
entah kenapa aku nih.. aku kan tak suka PET tapi semalam leh sebak semacam laks..
alahai ku sedey laa...
hingga ke hujung nyawa monyet tuh nyusukan anaknya...
dan malam tadi, ku cerita kat hubby pasal kisah monyet tu...
tak pasal² air mata meleleh... huhu
hubby pon pelik... "apa kes mini aku nih berhati hiba plaks ni??"

ok lah!
balik pada kisah Ann...
ku rasa sangat terkesan baca kisah dia...
terasa betapa tabahnya dia hadapi semua tu..
part weaning, pump for the drain... paksa tinggalkan anak di rumah supaya zahra leh lupakan susunya, alahai sedeynya...
mana taknya...
masa ku dgr berita ann peknen arituh..ku pon sdg berdebar² nak buat UPT gara² lambat period.. hasilnya, memang ku +ve peknen, tapi takde kata² syukur ke apa ker.. cuma "mmm dah ada isi, nak buat cemana.." eisk nampak sangat ku tak mengalu-alukan kehadiran si kecik tuh....

kemudian, baru tau edd aku dan ann lebih kurang jer..
kami sama² masih BF anak kami n kami peknen..
dan kami sama² hadapi masalah susu drop sebab pregnancy ni... wah cam kebetulan plaks!!
tiba² ku dikejutkan kisah ann terpaksa wat DnC sebab kandungan tu sebenarnya molar..
kemudian kisah takleh peknen hingga at least 2 years..
kemudian 2nd DnC
kemudian chemo pulak...

tetiba ku rasa cam..
eisk... betapa ku tidak bersyukur!!
Allah kurniakan aku zuriat yang sihat lam perut ni..
takde sebarang masalah pon sepanjang ku peknen kan dia...

ku muhasabah diri..
ku rasa tak bersedia menerima adik aQim ni sebab hasrat nak susukan aQim exclusively for 2 years tak kesampaian...
sebab tu je!!
adakah "tak bersedia" tu menunjukkan aku "menyalahkan" kehadiran rezeki ni??
haish!!!

ku sedar lama da..
kekurangan susu untuk aQim hanya sementara..
tapi ku berdegil gak dan rasa tak puas hati sebab kemungkinan kena campurkan susu lain utk aQim selagi ku tak bersalin...

haishh...
kenapa la aku tak bersyukur...
kenapa la aku tak pandai menjadikan kekurangan dan kesukaran orang lain sebagai sempadan...
kenapa la aku asik rasa nak sedey jer pasal susu tu...
huhuhuhuhuhu

betapa....



------------------------------------

adakah ku perlu pertimbangkan utk tidak lagi memaksa badanku menghasilkan susu yg cukup utk aQim = memastikan badanku dapat membekalkan khasiat sepenuhnya kepada baby lam kandungan??

baru ku perasan.. ku takde beli apa pon utk baby bakal lahir ni.. eisk.. takkan sumer nak pakai barang aQim kot, kan??

okeh okeh... esok ku akan kuar p sopping baju baby girl!! (oppss!! gurl??) muahahahahaaa




------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
5 Responses
  1. aida Says:

    erl, selamat menghadapi pregnancy dgn tenang. ku tau erl kuat...
    untuk aqim, insya Allah rezeki kalau dia relactate balik kan :)

    -limaunipis


  2. ena Says:

    huhu thanks aida....


  3. sayangibu Says:

    Salam ena...suatu masa dulu saya pun mcm ena juga. menyambut berita preknen lagi tanpa ada perasaan, rasa kosong dan ada sedikit x puas hati sbb tgh BF kan si kakak. Namun perlahan2 redha dgn rezeki itu. Bukan kehendaknya lahir ke dunia...ibu dan abah juga yang punye kerja kan...hehehheeee...jadi bergembiralah dgn kehadiran orang baru. perlahan2 campurkan susu aqim jika susu makin berkurang..slmt untukmu & aqim ye..:)


  4. luna Says:

    ena,
    betul tu ena.ena memang kuat orgnya!
    rezeki aqim dapat adik tak lama lagi
    semoga kandungan ena selamat...dan ena pun selamat :)


  5. Ina Hashim Says:

    ena

    takpelah kalau terpaksa campur kat aqim...pikir baby girl(hihi) dalam perut jugak ye


Related Posts with Thumbnails

Follow me, i will follow u back