ena
saya kan keje di Kementerian yang menguruskan orang² miskin..
bila lihat kes/rentetan hidup/persekitaran kehidupan mereka nih,
saya selalu mengaitkan kemiskinan mereka berpunca dari sikap MALAS...
kesian,kan? ini lah hakikatnya... dan yang sedihnya 80% adalah Melayu (Islam la kan?)
hanya sebilangan kecil yang saya lihat --> rajin bekerja, berusaha... namun memang beliau ditakdirkan menjadi miskin harta di dunia ini... haaa orang begitu lah yang sangat² patut dibantu!!!

-------------------------------------------------------------------------------------------------

okies..
cerita nih takde kaitan dengan orang miskin.. cuma tatau nak klasifikasikan sebagai apa..

saya skang da jadi pemasak tegar..
hari² mesti masak - utk hubby, utk iQa, utk aku.. dan utk aQim..
maka: biasanya esbok (read: icebox) sentiasa ada lauk utk dimasak
paling teruk pon, ada telur.

rutin saya begini..
pagi: sediakan bfast simple tuk hubby, kemudian masak lauk lunch & dinner aQim - bubur masak 2 hari sekali & simpan lam esbok
ptg: masak dinner kami

helper? dia cuma membasuh pinggan mangkuk yang saya sepahkan sahaja. tidak penah saya suruh dia memasak walau menggoreng telur mahupun buatkan segelas air.

alkisah dia..
banyak kali sudah saya pesan, mau makan, masaklah! apa saja yg ada di rumah itu buleh kamu makan (kalau rasa selera nak makan sofa pon, makan lah! ku tak marah. btol!!)
tapi,
dia ni malas kot??
dia cuma makan kalau saya masak. dan katakanlah weekdays, saya balik umah PIL dari pagi.. dan balik ke rumah pada 12 malam. saya lihat lauk di esbok tidak berkurangan pon. dia tak makankah??
kalau saya dinner di luar - biasanya balik selepas 11mlm - dia da tido, kalau saya tapau pon dia tak makan laa..
siang hari pula.. saya cuma masak lauk aQim saja.. saya lihat tiada kesan memasak pon - lauk/brg² dalam esbok tak berkurangan pun..

dia malas masakkah atau tak reti masak??

okey persoalan ku seterusnya:
1. kalau kalian keluar sarapan pagi - adakah kalian tapaukan utk dia?? sedangkan kat umah ada makanan, masaklah sendiri (kan?? ehehe - maid org lain tuh kena masak utk tuan rumah plak tau! takkan dia masak utk diri sendiri pon takleh??)
2. keluar lunch dan jalan² - penat, balik umah. adakah perlu singgah mana² utk tapaukan makanan dia? haiihhh cam penat lak kena pikir sama ada dia makan ker idak..
3. biasanya saya makan luar: mesti makan western food, pizza, secret recipe, kenny rogers dan lain² yg seangkatan. cam tatau nak tapau kan dia apa. Sebab tu mls nak tapau. kejam tak??
4. jika da lebih 5 kali kalian terkena, tapaukan makanan tapi dia tak makan, kalian tapau lagi tak??

saya bukan apa... bukan lah risau dia kekurangan zat ker apa ker... saya cuma risau satu hari saya balik rumah, ada plak orang mati kelaparan kat umah.. kang orang salahkan saya plak.. ehehehe..

*kalian yg ada maid, tulung la jawab soalan saya nih...






------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
23 Responses
  1. Ina Hashim Says:

    erl

    -akak biasa tapau utk maid tiap kali kuar makan(if dia x ikut la)

    -maid akak pon jenis x reti/malas masak

    -tapi yg akak tau---diorg bibik2 nih amatttttttt suka ngan MAGGI...so what I did, sokmo ada bekalan Maggi kat umah..in case pape hal,dia leh masak maggi
    -penah sekali akak kuar ngan d kids g tesco..dah ckp kat dia..nnti masakla pape dia nk makan(brg mknn basah sentiasa penuh kat umah) sbb takut ktorg lambat balik utk lunch...klu x nak masak, ckp kat dia masak la maggi...bila akak balik & tapau KFC kat dia..tny dia makan apa 'jawabnya=MAGGI'
    -lagi satu peberet diorg = telur
    kalau tak caya, cuba tny maid ena
    dia suka tak maggi & telur?


  2. zamarissa Says:

    ku xde maid tp ku komen gak yer...heheheh..nyiboks!!!!

    kalu mak aku kn dia ckp camni...maid tu pon org gak..kalu kita mkn, mkn le dia...kalu kita xde, sekurg2nye tgal le bda yg blh dia mkn...pdai2 le dia sdiri nk hdp kan...janji kita dh buat yg tbaik...n pesan kat dia, kalu tuan umah xde, msk sdiri...biasanya maid ni dia xkish mkn ape pon...xmkn pon xpe..diorg kn dh biasa hdp ssh kat sanun tu...tp kalu MIL aku, sume keje kat umah maid wat kecuali msk...maid just tlg bsh2 n ptg2 bawang, sayor dll...masak MIL yg msk...kalu dia kuar pon, dia akn msk n soh maid panaskn n msk nasi je...tu pon kalu dia nak ler...so ble dia sakit ke, ape ke, sekrg2nya kita x dipersalahkn sbb kita dh sedia kn sume cuma dia je yg xnk mkn...

    heheheheh...logik ka ayat aku ni????huhuhuhuhuhuuuu..

    tp kn kalu aku ade maid, aku mskkn sekali utk dia...yelah..alang2 dh msk tu...sekali kn jelah...cuma kalu aku kuar, mmg spare maggi or biskut byk2 kat umah...

    sekian...terima kasih...


  3. ena Says:

    kak ina..
    ha betolla! memang dia selalu makan maggi n telur..

    LIZA..
    lauk kat fridge tu sentiasa jer ada. tapi tu la.. kalo aku takk masak, aku tgk d tak masak la. takkan d harap aku masak tuk dia kot?? aku msk x suh d tolong pon. potong bwg ke sayur ke, suma ku buat sdiri. dia basuh² peralatan jer


  4. adex-aieda Says:

    susah nak cakaplah gak...
    sebab maid adex ni kurang makan..
    kalau kat umah..(hari ku berkerja)..adex suh masaklah apa yg dia nak makan... belilah macammana banyak pon barang basah..cam ikan..ayam..daging..sotong..udang...yg dimasaknyer hanyalah sayor..
    x kisahlah apa jenis sayor..yg penting sayor...so kat esbok adex tu mmg akan ada mcm2 jenis sayor...
    pehtu dia makan pon cuma sekali sehari...dulu penah gak risau kalau dia lapar ke..yelah diakan jaga si kembar ku itew...kang tak makan.. mana tau dia pengsan plak..
    penah gak kalau adex g kuar meronda2 x bawak dier... ku tapaukan makanan..dia x makan.. dia kata x mau...ku sudah kenyang...tp penah gak try belikan burger...laju je dia makan.. x plak kata dah kenyang...heheheh...

    bab maggie?
    maid adex x makan maggie...
    banyak gak stok kat umah..tp dia xnk makan..xtaulah x suka ke apa.. adex x plak nak tanya...
    agaknyer maid adex ni susah nak makan nasi...yg dia senang makan...cam burger..biskut..roti..pizza...
    mungkin kat tempat dia ssh nak dapat semua tuh.. entahlah...

    pasal bab masak tuh..hubby adex yg selalu masak...adex jaranglah masak2 nih...kalau malam.. mmg dia xkan makan..xtau naper.. puas gak ku bertanya.. naper ko x laparker? dia kata x..sudah kenyang..
    apa yg adex peratikan...dah 9 bulan dia dok ngan adex ni..
    mmg dia ni kategori susah nak makan kot...heheheh


  5. RoSeHaiKaL Says:

    aku nak komen gak..pada aku maid ko xmasak bukan sbb dia xreti masak or dia malas..tp sebenarnya dia dah biasa xmakan...dah biasa lapar..ada makanan, makan..xde pun xpe...betul..diorang dah biasa hidup mcm tu...sbb maid kawan aku cume reti makan ikan je..lauk2 lain xreti, sebb ikan leh tangkap kat sungai...laut...xyah bela2...so xde kos...yela mana ada duit nak beli lauk sedap2 kan...dpt makan ikan tu pun dah rahmat...pastu telefon pun xreti guna..mmg miskin sgt...apa yg ada cukup utk hidup dah ok...


  6. RoSeHaiKaL Says:

    oh bab ketiak busuk tu pun sbb dah biasa xmandi...yela mana ada toilet siap sedia lam umah kan..kekekeke


  7. ena Says:

    ADEX..
    ooo camtu eh??
    haa btulla kot... depa ni tak kemaruk makan (bukan cam aku adik beradik, anak beranak ekeke)

    ooo maid mu suka western ek? maidku kalo nak roti canai, mesti nak 2. dia suka makanan india kot? wakakaka

    ROSE
    wahahahah sempat plak ko simpulkan pasal ketiak busuk?? ekekeke..
    bibik aku pandai guna tepon woo..adah henpon lagik! benci aku! dia tau "mem, belikan saya kad telepon ya.." asik² itu jer dimintak. gatal nak bergayut. bkn call kg pun!!


  8. adex-aieda Says:

    macam tuler maid adex..tp nak kata die kg sangat...entah..macam dok kat pekan besar...wonosobo namanyer.. kat jawa tengah...

    pasal ketiak tuh..mmg bau...jenuh ku belikan deodorant...tapi bab masuk bilik air.. mmg feveret dia...kalau mandi maunyer setengah jam...kencing ke berak ker.. punyelah lama..suke agaknyer dengar aku terjerit2 kat pintu bilik air tuh... lama lagiker2...
    pehtu maid adex ni pandai demand... nak pencuci muka..syampoo y mahal..adex ckp tolak gaji..muka poyo..kalau g K4 ke tesco.. paling suke.. sebab byk pilihan... main amik sendiri..xkan nak ku jerkah dpn org kan.. geram jerk..adex pakai syampoo leh tahan 2 bulan...dia pakai hok yg besau tu.. x sampai sebulan dah habis..adex pon tanya..nape cepat habis.. dia leh kata..aku syampoo pg ptg...kalau x.. nanti rambutku cam x lawa..yg geramnyer.. kalau dia mandi.. mesti ada selonggok rambut gugur..ingatkan syampoo pg ptg..rambut lawa..ari tu ku terpegang.. alamak...rambut keras oit...

    pasal hp...
    mmg dia ada tipon sendirik..gatal gak dok gayut...bila ku tanya..pk..mkcik..kakak..mak..dok tipon..xkan depa org susah leh tipon selalu...ada 1 ari tuh tetibe daku cek henpon dier...jenuh banyak tol sms..
    sejak dr itu... adex x penah nak top up henpon dier...adex sound.. nak top up.. akak potong gaji..buatlah muka poyo.. adex x kuasa nak layan..adalah dalam 2 bulan adex x top up...lantak dielah..tp baru2 ni adex tangkap dia guna hp adex dok sms..mana adex dpt tau?..dekat tmpt sent..mmg dia delete..tp dekat tmpt report..dia x delete..so adex tau..sekali tuh saje letak hp dpn dier...pehtu adex masuk bilik air...bila kuar bilik air..hp dia bunyi.. dokler gayut..adex cek hp..dekat report tuh ada sms dier..sesuka ati je guna henpon ku..tanpa minta izin.. geram sungguh...


  9. adex-aieda Says:

    sorrylah erl..
    panjang lebar daku bercerita pasal maid nih...huhuhuh


  10. ena Says:

    waaahhh... ini suda lebey weh!! siap guna tepon mu tanpa izin??

    eisk mesti maid mu muda kan? orang muda gatal, cam leh trima agi weh! maid aku da tua! gataL!! melayan bangla yg keje sapu depan rumah la.. mcm²! hiii geram jer!

    pasal masuk toilet, tiak bau.. tu sama jer ngan bik aku ahaha.. toiletries kemain cepat abis! tapi badan bau busuQ gak! geli aku!!

    adeX, ko leh join aku n ILA - bukak kelab mengutuk maid wakakaka


  11. RoSeHaiKaL Says:

    weh ko patutnye jgn bg hp..bahaya beb...tp aku pasan la..kalau maid cina kan, taat setia betul kat tuan dia..aku ingat masa aku duk seri kembangan dulu, maid dia siap cuci keta every week, basuh baju guna tgn and siap cucuk tanam depan umah lagikkk...huh pe ek rahsianye???


  12. zealvia Says:

    woi panjangnya komem korang ape nak berforum ke dlm ni..ekekekkeek

    aku pon nak komen gak

    aku setuju ngan rose...depa tak kemarok nak makang...sama arr si ika kat umah tu...aku tapaukan ler western ke..tiramisu ke...ape2 yg best2 lah..tak makan katanya rasanya pelik!!!!!!!! nasik pon kurang makan..dia makan ala kadar je..kadang dia masak utk mak aku je. sbb bagi dia makan tu tak penting..tp melawa tu penting..ekekeke

    bab ketiak busok tu keturunan lah wei..kena rajin sental!!!!!


  13. ena Says:

    ROSE
    haah kan? aku pelik cemana maid cina leh jadi "buduh" alang.. takkan cina tu bagi dia ubat guna² plak kot? ahahaha...

    aku tak bg pon henpon tuh. d kata abang d bagi. nak wat cemana? takkan aku nak rampas plak? cam warden hostel la aku kang ehehehe..

    *weh.. dalam agreement lam imigresen, ada sebut tau takleh suh pembantu umah cuci keta!

    ZEA..
    haah nanti aku bukak satu thread ngutuk bibik eekekekeke


  14. -iLLa- Says:

    aku nk komen gak laa..sbb aku ada maid..mmmm..maid aku rajin masak utk diri dia sendiri..makanan aku,hubby n adam aku yg masak..x pnh suh dia masak..cuma aku suh dia blend cili kering n bawang jer...aku kalo kuar makan,aku x pnh tapaukan utk dia..sbb dia tuh agak cerewet gk pasal makan nih..apa yg aku npk..dia mcm x leh biasakan dgn makanan d msia neh..xperlaa..so,every weekend aku akan bli lauk basah laa..utk aku n hubby makan..pnh 1 masa aku bli lauk basah byk..sbb ms tuh cuti pjg sket..bibik ku ckp ngn akuh apa tau...mem,jgn bli lauk basah byk2 sgt..bibik ngakkk makan..aku pun jwp..saya yg nk makan bibik..apsal x makan??nanti kata saya x bg makan...d pun jawap laa..bibik sudah jemu lauk begitu..aku terkedu x kata pape..dia sambung lg..mem bli jer ikan masin,bilis ngn telur byk2 pun xper..pastuh ulam2..tiap2 ari pun xper..mmmm..upenyaa d suker makanan yg begitu..oklaa aku trima laa....kt umh akuh tuhh..tepung ubi,gandum 2wks jer bole tahan..bibik aku suker bt kueh r..wakakkakaka..tapi aku x leh makan kueh dia np nthh..x kena tekak....so,skg neh..dia hanya masak utk makanan dia ajerr..aku masak utk aku n hubby n adam..kt umh aku tuhh..hubby lebih suker makanan yg cm ala2 western nih..so byk laa dia bli..bibik aku pnh ckp.."kok,byk makanan org putih"...wakakkaa....


  15. -iLLa- Says:

    mm pasal tepon plak..maid aku x pake hp..mmg aku x bg ms awal2 sblm dtg lg..aku dh pesan ngn ajen..so,tiap2 bulan skali aku akan blikan dia i talk n bercakap laa ko puas2 ngn anak.,kakak,abg segala tok nenek..mmm..aku bias abli rm50..tp bli 1 1 rm10 rm10 rm10..


  16. -iLLa- Says:

    nhaa..lagik satu..umh aku tuh tiap kali pg bli brg n sayur2..aku mesti bli cili api yg pedas tuh kt 1kg..bibik aku kuat makan cili api r..pastuh suke makan mangga yg muda2 neh..maggi kt umh aku ada gak sediakan..tp x luak..


  17. adex-aieda Says:

    illa...
    betul tuh,...
    maid adex pon suka makan yg pedas...kalau x pedas..mmg susah tgk dia makan...dia mesti bangun...potong cili padi..
    hubby adex x makan pedas...so mmg kalau masak x pedaslahkan... dia leh kata.. x rasa apa...
    lantak koler...

    zea..ena...
    buleh apa kita bukak thread..
    "jom kite kutuk maid"
    wakakak...


  18. ena Says:

    oooo bik aku tak makan pedas.. aku yg suka pedas! aku tapaukan nasi lemak, dia buang sambal. makan nasi jer dengan telo ekekeke...


  19. RoSeHaiKaL Says:

    aku rasa diorang pun pakai mandrem tu...weh ye ke xleh suh cuci keta..ish3x..bersinar2 aku nengok keta tuan dia, dia basuh...

    zea..
    patutle ku tgk si ika tu slim jerrr..ingatkan ko xbg makan..tp bab melawo tu kompem..ish2..bahaya tuh....bahaya tuk laki ko..hehehhe


  20. luna Says:

    Wah meriahnye korang
    kekek

    Ena, ku tak pernah masakkan utk dia
    Kalau dia nak makan, dia masak sendiri
    Kalau dia malas masak, dia makan biskut

    Eh..pendeknya ku tulis

    Ok sambung, pasal HP
    Awal2 ku dh ckp tak suka HP, jadi ku pegang HP nya

    Sebulan sekali beri padanya utk dia calling kg

    Dia ada anak umur 9 tahun, dia bayaku 27...bezanya anakku setahun

    Ku selalu saikonya suruh kerja rajin2 supaya boleh sekolahkan dan masukkan anaknya di universiti
    Jadi mata dia berkaca kaca lah tak mao anaknya kerja pembantu macamnya
    Sbb ku kata ku cari duit takmo iki jadi kerani cam mamanya

    Oh oh panjang sangat kah?
    *Ku setuju bod maid maid itu
    di parenting cam dah ada kan... buleh ke a buka yg lain?


  21. ena Says:

    ku da bukak thread maid tuh....

    kalian....
    mari join ku ngumpat maid di
    http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=408253&extra=page%3D1
    ekekekeke


  22. Anonymous Says:

    I didn't read any of the news when the first iphone came out, but I know there were long lines. How many hours in advance should I show up to get the iphone, people aren't going to be spending overnight in line are they?



    ________________
    [url=http://unlockiphone22.com]unlock iphone[/url]


  23. Anonymous Says:

    Im with telus now but i want to change to rogers so i can get the iphone. How much will it cost per month? Im probably going to get the 3 year contract. How much will everything cost together with the iphone? I just want to text, call, send pictures, and that's about it. Nothing to expensive.



    ________________
    [url=http://unlockiphone22.com]unlock iphone[/url]


Related Posts with Thumbnails

Follow me, i will follow u back