ena
23 April 2009..Khamis
hari ni aku da overdue 7 hari..
sakitnyer idak ler ada...
sikit sangat sakit yg menjengah...
masa last check up, doc mintak dtg check dan induce hari ni...
ku sengaja takmo pegi pagi2.. ku pegi kul 11 gitu..
seblom gi, ku salam mak n abah.. memacam pesan depa...
kononnya aku da nak kena bersalin la sangat...hahaha
check itu ini, tgk BP sumer ok jer...
doc scan - ketuban juga ok..
laluan - baru 2cm... haihh takde peningkatan pon!!
doc khamsiah kata --->
BP ok dan still safe kalo nk tgu sakit.. mana tau malam nanti sakit ker...
hmmm sempat lagik doc melawak nak bagi ku sedap ati kot!
all of us agree to postpone induce ke esok hari
ku prefer esok sebab esokkan jumaat, berkat sikit...
park je kete depan umah, abah ku jengahh...
"haihhh kenapa balik??? tak beranak lagi?" wakakakakakaaa....

24 April 2009.. Jumaat
bangun pagi2.. gigih aku masak nasi lemak n sambal tumis...
kemaruk je aku pi makan pedas2...
kunun lepas ni takleh makan..pantanggg..
hihi kul 9.30 pagi ku da ready baring atas katil labour room...
haihh... sangat boring ok.. orang datang sini dengan sakit makit...
aku jer laki bini masuk labour room bawak jajan... leh makan masa boring
(apakah? dalam labour room pon leh boring??)

kul 9.30 pagi - adaaaaa nampak cam muka orang nak beranak ker aku nih???hahaha

nih obat utk induce aku...
ubat suda masuk... mari kita tido...





menjelang kul 11 aku baru stat sakit sikit2... lambatnya sakit datang! masa ni lam ati da ready da... agaknya aku kena caesar lagik kali nih kott... huhu
plak tuh...
hahh nak kepoh la nih... sejak aku masuk pagi tadi, bidan in charge (namanya Rogayah) sibuk suh aku amik epidural..
kami both agree takmo amik...
kul 12 lebih time dia check aku, dia kata baru 3cm opening..
"lambatnya awak sakit! tu laa saya kata amik epi. kalo amik tadi, ntah2 da bersalin da awak nih!!"
haihh kenapa asik gesa aku amik epi??
masalahnya aku takde la sakit tak tertahan...so no point nak amik epi,kan?? hisshhh....

kul 1pm... ku sempat lagik makan nasi minyak + ayam sambal.. nyum nyum sedappp...ehehe
time tu, hubby p solat jumaat ---> ku siap pesan mintak d solat hajat n doakan ku sakit cepat2..
pas makan ku lepak2 dan sakit2 daa...every 5 minutes..
masa ni aku cool jer...tahan sakit, baca doa..takde pikir apa da...
kul 2pm opening da 3-4cm ----> bidan lain check... depa da tukar shift. bidan ni tak pakai nametaG..so ku tatau nama. baik bidan ni...hihi suka aku! hubby lik solat, aku still interval 5mins.. da berpeluh2 siap suh nurse kuatkan acond ehehe padahal orang lain da sejuk da..
3.30 pm doc khamsiah datang check da 7cm.. doc suh nurse prepare alatan sumer.... hubby seronok sangat da masa tuh.. harapan nak bersalin normal makin cerah! (masa ni aku tak terpikir da kena normal ke caesar ker...) ku concentrate doa n layan sakit. bercakap pon idak..kejap2 ku minum+makan kurma.. haus woo..
4pm sakit da makin kerap, rasa tak tahan sangat!! baru terasa sakitnya kat belakang punggung.. haihh.... doc khamsiah tu best sangat tau!! kejap2 dia datang, usap2 perut aku, baca doa kat perut... wallaaa touching btol ekekeke.... time ni depa sume da ready da... tinggal tgu aku rasa nak teran jer..
4.30 pm opening da 10cm. kaki da kena ikat..doc pon da ready..action time...ehehe
tepat 4.42 petang
itu dia kepala Arissa da kuar...
i took 15mins to teran... Doc siap warning... lebih 30 mins, dia vacuum...
bila tgk Arissa kuar... Subhanallah.. patutla susah nk kuar.. cord da terbelit 1 lilitan di leher dia
laju jer nurse "kerja"kan si Arissa depan mata aku ehehehe...
tu dia si kecit diletak atas perutku...
haihhh... baru kuar da bukak mata...

Syukur Alhamdulillah...
anakku sempurna sifatnya...
beratnya exactly sama ngan aQim...
Alhamdulillah... ku sihat, baby pon sihat...
dan yang penting, ku tak kena jahit... yahooooo!!!! hahaha....
hubby kata...
nak bersalin pon takde rupa orang nak bersalin
pas bersalin pon muka samaa jer... takde perubahan.. iye ke??
sekian sahaja..... nota kelahiran Arissa Qaisara
4.42 pm - 24.4.2009


------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....

Labels edit post
20 Responses
  1. Saza Says:

    wahhhhhh.. tomeinyeeeeeeeeeeee.. bestnye dapat capture sume momentt.. hehhehehhehe... sukanye tgk.. baby pon tembammm.. yg penting sehat.. congrats erl.. heheh.. ko nak tambah lagi tak?? aku lambat agi.. heheh.. cuti dulu


  2. -iLLa- Says:

    aku nk gegurlllll....jugakkkkkk..


  3. very sweet moment.. comeiiii nye.. tembam nye.. kak tak kena jahit ek untung nye.. berkat ek tggu sampai sakit btul2.. muke akak pun before n after pun same jek.. ceria jek.. sweetttnyeee..


  4. oo.. lupe lupe.. congrate ek.. sweeetttnyeee...


  5. ajasu Says:

    gosh...besh nyer hubby ko managed to get it all in the pic.. Comey banget arissa..muahhh..muahhh

    eh kejap..nape ko tak panggil dia Qaisara ya? ko kan suka hurf Q?


  6. comelnya anak mu erl..
    geramnya tengok gambar dia kat timbang tu..

    pinjam seminggu boleh..layanan dari auntie nis sure tip top punya..


  7. adex-aieda Says:

    kak..
    bestnyer dapat snap pic semua tuh...simpan tau...
    bior nanti dia besau...dia tau..pengorbanan seorang mama...huhuhu...

    comel r kak....


  8. hasyani Says:

    uwaaaaaaaaaaaaa.............aku pun nak baby jugak..............


  9. RoSeHaiKaL Says:

    Tahniah erl...ko mengingatkan aku balik saat2 itu...huhuhu..aku ngeri..eh pasal ko xkena jahit ek??? pe rahsianye??? bgtau aku. leh prepare anak no 2 neh...


  10. zealvia Says:

    er..comelnya..alhamdulillah korang anak beranak sihat walafiat.


  11. Ira Says:

    tahniah ena.. comel baby arissa.. nnti ku dtg jenguk mu eh.. :)


  12. ena Says:

    ye ye mekasih kekawan... ehehehe...

    Alhamdulillah kami sihat...
    pasai pics tu...
    benornya hubby takmo amik... masa doc offer nak snap ke idak, hub said NO.. tapi ku kata YES... so hub amik cecepat ekeke...

    aku ni bab gambo cepat jer wakakaka...

    ROSE..
    tak kena jahit...kena tanya doc khamsiah dia wat cane.. aku rasa dia tekan kan pintu tu taw..stat dari 10cm dan sblom aku teran lagik.. sakett!!tapi tak koyak..KOT?? haha tatau la...Wallahualam


  13. luna Says:

    ena...alhamdulillah....terharu ku baca...ku memanga terkedek kedek nak calling mu tanya sakit ke tak bersalin normal
    wah wah nampak cam happy je mu...wahhh

    qaisara comel cam aqim..



  14. Mummy Nini Says:

    Addooiii... cute nya... nasib baik dia nak jugak keluar pakai pintu. Kalo tak tingkap ler jawapannya.
    Fresh from the oven nie.. hahaha
    Berat pun leh tahan gak patut pon mama dia payah sikit nak bersalin.
    Apa2 pun syukur alhamdullilah ibu & anak selamatttt


  15. neeza Says:

    wah.. terharu nye aku tengok.. heheh


  16. Ina Hashim Says:

    alalala...bambamnyaaaaaaaaaaaaaaaa
    gerammmm acik ina nengok ni haaa
    ada iras muka aqim


  17. Anonymous Says:

    comel..pipi gebu...aku rasa by 1 mon ni dah badan tough dah ni :).next target baby girl la plak ..haha..

    -pb-


  18. Mama Qisya Says:

    wahhhhhhhhhhh...

    best la dpt capture detik2 terindah... detik2 tercemas itu........


  19. E.L.L.Y.N Says:

    CONGRATSSSSSS...


    comeinya arissa..nk baby gurl plak la cam ni...


Related Posts with Thumbnails

Follow me, i will follow u back