ena
beberapa hari sebelum raya.....


ni kisah bulan lepas... tapi..
sangat la terkesan dalam kepala otak akU!!
alkisah...
da petang hari, dapat surat kena p meeting kat iPoh..
memandangkan kena gi dengan colig, ku book la kete opis kan.. padahal kalo nak naik kete opis, lebih leceh lagi.. yelah, aku kena p opis dulu la pagi2..kan??

alkisah pagi tu, kuar awal la konon.. hari hujan gerimis, aku antar anak ke nuseri dan gerak ke putrajaya.. skali, jalan jem daa....

aku tak sampai2 kat putrajaya sampai kul 7.15 pagi.. meeting kat perak kul 9.30 pagi..
alkisah kolig da riso takut sampai lambat, maka aku suh jer la depa gerak terus..
aku leh bawak kete jer ke ipoh.. takda masalah..

aku pon masuk LDP..hubby kata nanti kua kat dsara (apakah?) utk masuk tol duta..hala ipoh
aku nih sangat sengal pagi tu. rasa cam hilang ingatan jap. tatau mana nak lalu tuk masuk tol duta..skali terlajak sampai ke kepong!! cheh tak senonoh hokeh!! pusing la hala kuching.. dah la jalan JEM kan? skali baru perasan, lam wallet ada RM20+ ajer!!
berenti la plak nak withdraw duit, kan?

masa tu dah pukul 8 da!
pastu terus masuk tol....zoom aku pecut la!! sekali...
kul 9.10 lepas jer tapah, tetiba kete aku gek gek gek... mati tengah jalan beb!!!
MINYAK ABIS!!!
rasa cam nak tampor muka sendiri jer!!!
punya la kalut sampai tak perasan kete takde minyak huwawawawa....

mula2 aku kalut gak la...meeting kul 9.30 beb!
pastu call bantuan plus, sementara tgu tuh aku da tenang da... da buleh amik pic sendiri... busan lak tunggu...
tersadai tepi jalan, tunggu bantuan tergedik2 amik pic sendiri!!

aku sampai tertido2 lam kete...dah la panas feluh2!!


sementara tgu pLUS datang, ada la satu kete tu berenti.. india..3 orang.
derang berenti seberang jalan..offer utk pi belikan minyak.. aku amik la suma langkah precaution, masuk lam kete..kunci suma pintu, cakap sambil jerit2 lalu celah tingkap..tak bukak tingkap beso beb!
pastu setujuk suh dia belikan minyak, bagi RM15 aje..
lebih kurang 20 minit kemudian baru PLUS tiba.
depa nak suh aku ikut d bawak aku p bli minyak tapi otw tuh depa nak singgah ada satu kete rosak di hadapan...chet!! kalo gitu gayanya agak2 baper minit baru aku sampai kat kete semula??
pas bincang ngan orang PLUS tuh, aku decide nak tunggu jer india tu p blikan myk..
lama gak la... sampai kul 10.15 baru depa sampai, fill up, jump sikit dan.. derang minta upah RM150 dari aku. WHATT?? mahal siot!! cam hampeh! memula janji nak mintak upah sikit ajer!! aku geram jer! tapi bila pikir takpelah, dia tak apa2 kan aku, dan berlaku jujur tuh da cukup baik daa... yelah, skang kan banyak kes pukau la, rompak la...macam2 kat paper...huhu nauzubillah!!
ding dong ding dong... aku bagi depa RM100 (dengan mengambilkira dia kena masuk kuar tol, blikan minyak, pusing balik...) halal jer la..
haihhh... sempat lagik aku kena pow pagi2!! hampeh!!
sudahnya, aku sampai meeting kul 10.30 pagi.... da nak abis pon!! sedey sedeyy sedeyy....
siri muhasabah diri:
pendapatan tu tak semestinya rezeki! yes its come to my pocket tapi tak jadi darah daging ku pon lagik!! mungkin sebahagian pendapatanku adalah rezeki orang lain...siapa tahu? Wallahualam..
------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
Labels edit post
9 Responses
  1. Ina Hashim Says:

    waduh²
    drive sendiri dari ptrjaya-ipoh,then balik semula?
    supermommy sungguh!


  2. liana Says:

    mak aii... giler berani ko.. aku takat drive boleh lg.. tp part kater breakdown tu alamakk mmg cuak lerr


  3. -iLLa- Says:

    sblm tuh aku nk kahkahkhakahkahkahhaha dulu....hahhahaa..
    weh glerr ko bt keje glerrr....


  4. -iLLa- Says:

    sblm tuh aku nk kahkahkhakahkahkahhaha dulu....hahhahaa..
    weh glerr ko bt keje glerrr....


  5. dari kl ke tapah dlm 1jam..ini mesti pecut mcm lipas kudung. betul kata ena..nasib india tu pau duit aje dari dia apa2 kan ena, syukur.


  6. zealvia Says:

    kesian kat ko...tak pasal2 kena pau kan...ingatkan yelah mamat india tu nak menolong. tak bley claim ke?


  7. ena Says:

    ahahahaha.a.a.a.a.aaa...

    mula2 aku marah kat diri sendiri...
    pastu tarik napas hembus...
    sengih2..
    dan baru pikirkan cemana nak selesaikan masalah ni...
    last sekali...gelakkan diri sendiri juga wakakakakakaaa....

    ZEA..
    banyak la claim... mana ada resit wakakaka...

    kak NIS...
    haa.. saya siap cakap kat india tu.. terima kasih kerana anda jujur! sekarang bukan senang nk jumpa orang jujur weh.. huhu


  8. Ealyie Says:

    walauweh beb,
    sungguh mengujakan aku baca entry Gediks ko nie.. tapi mmg Bravo la beb, berani ko drive sorg2 gitu...


  9. adex-aieda Says:

    alhamdulillah...kakak ku ini masih selamat....

    kalau hubby adex tuh..jenuh jugak kene bebel..sebab nak jln x cek minyak keter dulu..huhuhuhu


Related Posts with Thumbnails

Follow me, i will follow u back