ena
korang amalkan petua??
aku... biasanya tidak..
laki aku kata aku ni separa moden. especially bab berpantang pas bersalin..
ye mek... da baper anak aku? sumer aku berpantang sendiri ajer...
ikut mana yang mampu dan abaikan mana yang tak mampu..
nak buat cemana...

macamana dengan kepercayaan?
bukan la karut marut sampai melampau2 ke syirik tu..
banyakkan kepercayaan kita, mak-mak kita...
nak tau satu kepercayaan aku yang aku sangat tekankan..
tekan pada diri sendiri ngan hubby je la...
nak tekankan kat sapa lagi..

kepercayaan itu ialah:

IBU BAPA TIDAK AKAN MENYEBABKAN REZEKI ANDA BERKURANGAN!!

Sebagaimana saya percaya bahawa anak2 hadir membawa rezeki...
begitu jualah saya percaya bahawa lebih banyak saya berhabis untuk ibu bapa..
lebih banyak rezeki saya akan bertambah..
saya jumpa artikel ni kat blog MET...
dan MET copy dari blog ini
so true true true...

saya juga telah melihat sendiri bagaimana kehidupan orang yang mengamalkan kepercayaan ini dengan orang yang sangat kedekut dengan ibu bapa...



hulurla bang... tak jatuh miskin pon ngko kalo ko hulur seploh hengget kat mak abah ko bila lik kg!!

eh! abang sapa plak yang kena ni? hahaha
------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
8 Responses
  1. zealvia Says:

    puan er..aku agak kabyr jln cerita disini ya...berpantang ada kaitan ngan monthly allowances for parents ka?


  2. cikwawi Says:

    zea, ni citer 2 in 1, tapi 2-2 berunsur kepercayaan, pantang larang & petua


  3. ena Says:

    hahaha tahniah kerana anda dapat mengesan kekacauan dan kecelaruan jiwaku yang telah merebak ke minda hahahahahahahaha


  4. W..A..H Says:

    so true..
    mcm mana susah pun kita setiap bulan, duit makpak sendiri and mertua perlu diketepikan.

    Knp lah ada sesetengah org, even own friends kekadang call mengeluh takde duit nak bagi mak, mak mertua tapi kete leh pulak tukar baru..duniawi..


  5. W..A..H Says:
    This comment has been removed by the author.

  6. ena Says:

    W.A.H
    btol btol btol...
    kekadang ku rasa... haaa anak2 yang bersikap begitu dgn ibu bapanya mmg keji tau!!

    sampai ati ek depa...


  7. Ealyie Says:

    thanks atas peringatan ini beb.. ;)


  8. Sayang.Ibu Says:

    aku setuju sangat2 pasal huloq kat mak pak tu...

    tapi part berpantang adalah susah sbb dlm pntg mak adlh di bwh kawalan bonda terchenta..huhuhu


Related Posts with Thumbnails

Follow me, i will follow u back