ena
17 Responses
  1. garang mu ena...tapi kan sama gak akak pun tak bleh blah baca..pasal dah tua bangka mak ayah dok ironkan seluar...oh puhlezzzzz.....haku anak bongsu pun dak manja gak...tapi bila dah pandai berdikari (duk asrama) seme buat sendiri dowh...... haish.... macam macam...


  2. sirna Says:

    sabar ek ena, betulla tu, susah nak didik anak, kecil lain masalah dah besar nanti lagi la masalah lain pula...frankly, saya pun tak setuju kalau ada campur tangan parent sendiri atau PIL dalam kita didik anak2, biarlah kita didik dengan cara kita sendiri, tapi kalau ada contoh yg baik tu kita ikutla kan macam what your parents have done to you and your siblings...


  3. SuriYati Says:

    SALAM...mmg saya sokong sgt...kalau ade campur tgn pihak ke3(parent n PIL) mmg susah nk didik anak2...saya pun kekadang tension sgt...bila balik kmpg PIL atau diorg dtg rumah kitaorg...sbb setiap kali lps diaorg balik...kebiasaan nye anak sulong sy akan buat peal mengada2nye...ye lah selalu dimanjakan...ALLAH sja yg tahu thap kebenganganku waktu tu...mcm PIL sy, anak2 nye tk nak g skolah pun tk kisah...tk pegi sekolah lah yg paling sy pantang...manja2 kan anak biar berpada2...jgn merosak masa depan...betul dak...


  4. Ealyie Says:

    aku SANGAT mengerti..
    :(

    p/s: beb, banyak tips2 ngko lam entry nie.. aku nk kopipes dlm pale hotak kau ehh..:D


  5. faham2..farah rasa tak salah suruh anak buat kerja..mendidik kan..tangan2 kan pon bukan kita dera..just nak mengajar


  6. ena Says:

    kak mah..
    hmmm ku wonder bagaimana dia tggl di asrama ITM itu. dan, patutla masa skolah dulu dia lari takmo skolah asrama tu.. kenot live w/out parents meh..


  7. ena Says:

    sirna..
    i hv to admit.. my parents pon ada kureng gak dalam bab didikan anak2..yelah..cm kata u,mn yg elok buleh diikut.yg buruk takleh ulang!

    owh..paling takleh tahan ialah bila anak2 ku dipampered berlebih2an.. haish...


  8. ena Says:

    Suriyati..
    awk sgt memahami situasi saya..tima kasih fren.. sob sob sob..


  9. ena Says:

    ely
    kopipes apa beb? tips apa? luahan perasaan nih.. hahaha


  10. ena Says:

    farah..
    huhu ye lah farah..masa kecit kita tatang la mcm myk yg penuhkan..

    bila da besar, kena la jadi org besar kan? nak jadik budak2 bergantung kat parents sampai bila?

    haihhhh..........


  11. malin Says:

    kak ku sokong 150%, ank kite biar r kite yg bentuk, faris pn ku dh train independent ape yg patut, yer r, name pn ank laki sulung kn, kena r blajar erti tggjwb, lg2 awk nk jd abg dh kn...
    wah kak, pil dtg umah few days pn ank2 effected ek, nati faris kang duk kedah lame skit abih lh kite, ayoyo...


  12. Ammi Sara Says:

    Hai, me too garang dgn anak2, lagi2 jd SAHM kan, 24-7 with them so tak sempat nak merindu mcm org gi kerja, lagi2 lak mine all boys kan, yg sulung dah djh 1, pun suruh dia wat chores around d house, cuma masih xleh harap sgt, dah tu pulak budak tu baran (keturunan both pihak, hihi x dapek nak nolong).

    Menyampah sgt la dgn anak2 yg di pampered lebih2...
    i anak sulung, djh 4 dah pandai masak complete meal, jaga adik2..., dan yg plg dashat menyental lampin adik! huhu...
    CD skrg x perlu sental kan, lampin dulu harus! hehe..;)


  13. diLa Says:

    sokong syg anak tgn2 kn!! klo manja sgt kang bukan aje pukul, tego skit pn nnt tarik muka tnda protes!! cannot cannot!!


  14. makcikrehan Says:

    ------------------------------
    kalau kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....

    hehehe... yer, haku sgt mengerti!


  15. zealvia Says:

    aku nak komen pendek je kang pjg2 ko penin..heheheh

    so sape yg ada right nak kondem aku tu..kondemlah tp aku tetap ngan cara ku.


  16. belogpizet Says:

    haku pernah jumpa masa matrix dulu roommate yang basuh baju dengan cara rendam baju lam timba pastu pijak2, pastu angkat sidai...dan dia pompuan okeh...muahaha aku x tau la macam mana dia ngan encik somi dia...tu hasil terlebih pampered kot


  17. Cik E Says:

    dari cerita3 itu kan..kita sama lah org kampung n dpt didikan mak pak kita jek ... tp Adam kan sebijik cam suami awak tu tau..MIL n FIL termasuk pakcik makcik sgt manjakan dia....

    bl kita marah dia g kat atuk dia..which is atok dia will ikoooot je kata dia...camana nk disiplin nih.. rasa nk dok umah asing jek...

    sbb tu kita warning sume org dlm umah tmasuk MIL PIL... jgn nk manjakan ammar ngan toys like they did to adam...kna garang seh


Related Posts with Thumbnails

Follow me, i will follow u back