ena
aku ingatkan.. gulai adalah semua masakan berkuah..
tapi tidak..
dan aku tatau gulai tu masak apa sebenarnya..
after all, aku tak penah guna perkataan gulai tu utk lauk pauk aku..
ntah kenapa. bukan sebutan orang johor kot??

dulu masa kat opis..
member aku kata gulai tu adalah sejenis masakan..
pastu ada lain plak kata gulai tu adalah kari..
yang lain plak kata.. gulai tu masak kuah laa..
ntah la! sukati korang la!!

arituh masa takdak idea nk masak apa dengan si bawal aku nan sekor..
ada la sorang makcik tu suggest aku masak gulai!
gigil2 aku mintak resepi gulai kat dia..
rupa2nya..
dia kata gulai tu adalah = kari! cheh!

sudahnya aku masak kari ajer...
ini ler kari yg gigil2 nak dapat resepi tu.. hahaha


punya terkebil2 kat dapo.. kuarkan su'un kuar tahu kering..
nak masak tumis air tuk kanak2..
tiba2 jadik benda ni plak..


aku tatau nama dia..
tapi dulu2 selalu makan kat umah WAK aku di kg.air hitam..
makanan orang jawa agaknya.. depa makan ngan nasi.
tapi kalo dapat kat aku ngan adik, bleh hadap sorang sepinggan.
hahaha... sendap ni weh!! (sendiri buat sendiri puji) la la la..


saper orang jawa dan bukan jawa murtad cam aku sila bagitau aku apakah tajuk makanan ini..


------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
Labels edit post
14 Responses
  1. Ina Hashim Says:

    dulu wktu gi umah biras(dia pure Jowo,dia masakkan lauk ni le...dia panggil 'sambal kering' ke ek...aiseyy lupa lak

    tapi dia ada letak bahan lain cam hati ayam grg, kcg pjg, bwg besar bykkk


  2. diLa Says:

    tu name sambal goreng jawa kekdah nye yer.. ekskius mi, daku ini bukan jowo yer, tp persekitaran tu ramai jowo, jdik tau le ape name mknn org2 jowo nih...sekian laporan :D


  3. cik-zura Says:

    betul la tu... gulai = makanan berkuah menggunakan rempah/santan (kamus sendirik). dulu aku pun kompius gak psl penggunaan perkataan gulai nih.

    contoh:
    pemahaman org utara...gulai = kari.
    pemahaman org n9 plak...gulai = masak lemak cili padi.

    sekian tenkiu.


  4. Ealyie Says:

    mak aku panggil sambal goreng


  5. Kak Mah Says:

    gulai orang utara panggil...tapi ku panggil masak kari...selalu bergaduh ngan inche somi...sebab dia orang utara...ku kata kari dia kata gulai...

    itu adalah sambal goreng harap maklum walaupun ku jawa murtad jugak hehehehehe....


  6. ena Says:

    kah kah kah... ini kalo kat umah aku.. mau bergadoh tau!
    sambal goreng adalah seperti kak ina cakap:

    "tapi dia ada letak bahan lain cam hati ayam grg, kcg pjg, bwg besar bykkk"

    dan ada lada sikit... sbb tu namanya "sambal" hehehe...

    yang versi ni bukan sambal ler...

    agaknya "sambal goreng tak cukup syarat" kot? wakaka


  7. LiAnA Says:

    sambal goreng jawa tu org panggil hihi.. ku pun jarang sebut gulai.. kdg sampai kompius gulai tu camne rupa..


  8. shima Says:

    org belah utara yang panggil gulai..gulai ada lah masak kari...mentua ku org kedah..kalau dia kata nk masak gulai..nnt atas meja tu..adalah masak kari keehehek


  9. I orang Johor gak - for me, gulai is masak lemak. Kawin dgn orang penang - gulai ialah KARI. hahaha..

    I orang Jawa gak. Menu tempe+suhun+ikan bilis = tak tau la apa namanya.Tapi kalau makan nasik ambang, dish ni WAJIB adakan..


  10. pizet Says:

    wah kak ada resepi menu su'un tu x? aku bukan jawa tapi aku suka makan...g kenduri jawa br aku jumpa menu ni...huhu


  11. Anonymous Says:

    adakah kawan2 opis yang bergaduh pasal gulai tu ada watak aku jugak? dan watak yang2 = orang utara? hahaha.

    aku setuju itu sambal goreng tak cukup syarat sbb ko mmg selalu nak masak best2 tapi tak cukup bahan so pakai saja apa yang adaaaa....

    -SHEERA-


  12. Ana Says:

    ana panggil tue sayur hitam kakk..perghh sedap tue..sehingga menjilat jari..

    kalau gulai pun ana xtau masakan apa..sbb kita org johor mana ada sebut gulai kann..org utara yg biasa ckp gulai2 nie kann..hihih


  13. org terengganu lagi terer..kalo tanye makcik2 dia jawab "baru balik makan gulai" tu maknenye baru balik dari kenduri kawen..

    kompius makcik kejap..


  14. macam sedap. kak ena. resepi plisss


Related Posts with Thumbnails

Follow me, i will follow u back