ena
arinih ku baru stat keje balik selepas bercuti 4 hari (beshhhhnyaaaa)
bangun lambat...
siram bunga...
masak²...
arrrggghhh aku suka dok umahhh!!! ku tak suka keje!!! muahahahaha


tapi nak wat cemana?
kena gak p keje sebab nk bayar study loans dulu ekeke...
so, masuk keje!
arinih kena bagi taklimat kat peserta kursus huhu kesiannya depa.
tak besh langsung aku bagi talk! mesti kena kutuk (huhhu nasib arrr malas nak pikir)

dan bila bukak blog,
dapat menda ini dari kak Nisda... tarraaaaaa





ih ih ihh... comey ar plak smiley nih!

okey.... LOGO ini dijana oleh:
Antown, Mangosteen, Sha, Jasmine, emh, Mummy HnH, UmmiIna,
Koci, Aiza a.k. Nis, erleyna, and... write your name here!

Bagaimana caranya?.
Copy gambar di atas lalu posting di blog anda.
Lanjutkan tag ini minima ke 5 blogger muslim yang anda kenal.
*Jangan lupa tinggalkan komen pada blog mereka

Tulis alamat blog anda (di bawah gambar) setelah alamat blog pemberi tag (link ya!)
Catatan: Yang mendapat tags ini hanya untuk blogger muslim.

memandangkan ku merasakan puasa ku amat malap tahun ini --> ku amat keletihan kerana berpuasa sambil menyusukan si aQim (yang amat kuat nyusu itu). maka tag sinar ramadhan ini ku panjangkan kepada geng² ibu susuan dengan ucapan....
"korang tak pitam ker ha??? kenapa aku ari² dehydrated??huhuhu....."
puan Aida
puan sue
manjalara
cikwawi

nih ajer la mangsaku kali ini yer....



------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
5 Responses
  1. aida Says:

    hello erl.. nih ada aku tulis dalam blog hari tuhss

    p/s: bab tekak kering & nak pitam tu berlaku tahun lepas

    Breastfeeding

    Masih lagi full breastmilk @ 1 tahun 5 bulan. Tahun lepas mencabar sebab Fahri masih bawah 6 bulan. Setiap kali mengepam, tekak rasa perit. Saya telan kurma banyak-banyak, minum susu dan minum air. Lepas seminggu berpuasa baru OK. Hasil perahan masa tu dalam 16-18 oz sehari (sebelum puasa 20-24 oz sehari). Bila buka puasa, capai air dulu. Tekak rasa kering bila sampai rumah, Fahri terus menyusu. Oh yang part bestnya, saya dapat puasa penuh sebulan!

    Alhamdulillah, tahun nie perut tak lapar semenjak dari hari pertama puasa. Mungkin sebab dah kurang makan (dan berdiet). Cuma saya pastikan jam 10 malam, saya kena minum susu segelas dan kurma 5 biji. Masa sahur pun sama, saya minum HL, minum air banyak-banyak, minum susu segelas dan kurma 5 biji.

    Memanglah, anak teruna saya dah besar panjang. Jadi kalau orang lain masih dapat mengepam susu sehingga 20 oz, saya dapat 9-10 oz pun dah bersyukur sampai menitik-nitik air mata. Makan benda untuk naikkan susu pun dah tak jalan semenjak Fahri setahun. Stok dalam freezer dah banyak surut, tapi Fahri pun minum EBM makin kurang di nurseri. Dalam 9-11 oz.

    Untuk ibu susuan sekalian, biasalah bila time puasa.. susu agak surut, tapi pastikan banyak minum air kosong, makan kurma dan minum air seperti Horlicks & Milo. Kalau boleh, makan kurma tu banyak-banyak.. memang rasa bertenaga, dan hasil perahan pun agak memberangsangkan


  2. idida Says:

    askum erl....lama xjengah forum dan baca posting2 erl...tima kasih utk smiley tuh...hehehe nanti manja tepek kat FP kalu apdet dlm bulan pose ni lagik....

    Insya Allah erl bule hadapi puasa ni wpon menyusukan aqim...exp manja puasa tahun lps ms tu nafisa 11 bulan...mmg ms tu kemuncak dia kuat menyusu...sekali nyusu 6oz...nk kene tinggalkan kat nursery 5 x6oz = 30oz...minggu pertama pose susu mmg kaput skit..pehtu ok dh wpon setiap sesi pam tu cuma dpt 5oz jerk...tp apa yg manja buat manja kerapkan sesi...balik keje pam dulu, mlm sblm tido pam lagi pehtu bangun kul 3...alhamdullillah supply cukup...minum air kosong banyak2 yer erl...dan fyi manja jns xsahur nasik...manja cuma sahur oats dlm 2 sudu ngan susu pehtu kurma dlm 5 biji...tp rezeki nafisa susu ok...pitam pon tade...harap erl jaga kesihatan yer...tp kita ada kelonggaran skit kalu menyusu badan ni erl..cuma sayang la kan nk tinggalkan pose...kalu larat tu xper la teruskan ok...

    byeeee

    idida aka manjalara


  3. Liana Majid Says:

    takpelah er.. daku bagi tag ni kat mu jugak..ekekeke


  4. ena Says:

    Aida...
    thanks byk² sarananmu itu... bab pemakanan tuh memang ku telah applykan sejak masa ganti posa arituh lagi.masa tu mmg ok sebab posa selang seli. tapi malangnya masa bulan posa nih..ku pinar² bila da kul 6++ gitu... aduiii susu kurma suma ku telan tapi jadik juga..adusss


  5. ena Says:

    manjalara a.k.a idida...

    tulah.. memang da bersedia mentally susu akan drop bulan posa nih. tapi, ku lupa nak persiapkan fizikal... bab susu tuh ku tak perasan banyak ker idak drop sebab ku nyusu direct. tek still rasa bengkak kalo nyusu lewat dari 3 jam. masalahnya cuma satu ar skang ni, cemana nak elak pitam@pinar² nih...

    wah pica minum banyak ek? 6oz sekali minum??huhuhu berpeluh nak ngepam 30oz sehari huwaaaa... kuatnya semangat muu...


Related Posts with Thumbnails

Follow me, i will follow u back