ena
kalo peknen masa keje,kan..
bila da masuk 36wks tu.. rasa da tak larat beno nak bawak perut..
asik2 la kira hari bila laaaa nak cukup 40wks.. kan? especially orang cam aku ni..
asik2 bersalin 40wks + overdue 10days.... huaaaa
kuli kilir la pi opis... site visit la, kena sindir ngan bos la (slalu kua check up)
tu tak kira lagi bila ujung pregnancy kan susah nak lelap mata malam2..
pagi nak bangun pi keje tu.. paham2 le kan.. sangat la berchenta
hah tak larat! penat! lesu! mcm2 laa.. hahaha
ok ok
ada orang kata ni alasan aku yg ngada2 je..
tapi aku rasa ramai yg setuju...kan? hahaha

masa 1 mei 2009 dulu, kan ada pekeliling JPA:
"bakal ibu boleh ambik cuti bersalin awal - maksimum 14 hari dari tarikh dijangka bersalin. bagaimanapun, ia akan ditolak dari jumlah cuti bersalin 60 hari yang telah diperuntukkan"
tapi benda ni langsung tak menarik bagi aku.. yelah.. dia pi tolak dari total 60 days tu kan... maknanya masa utk kita rehat + menyusukan anak lepas bersalin lebih pendek la.. apabenda punya option ntah!! bunyi mcm tak sokong BF jer... huh!!

lepas circular tu kuar.. kuar lak citer nak lanjutkan cuti bersalin ke 3mths.. tapi senyap je sampai skang kan... sedih aku.. sedih.. haha mmg emo tau!!

aku tatau la apa yg lama sangat dipikirkan..

kalo lelaki tak setuju, mungkin sebab dengkikan.. haha depa tak dapat cuti bergaji.. haha padan muka!!

tapi, mungkin jugak yang tak sokong lanjutan cuti bersalin ni adalah orang2 pompan di peringkat atasan sana...

aku rasa... depa berniat baik:
mungkin, depa takmo nanti majikan takmo amik staf wanita.. sebab kena bagi cuti panjang tuk bersalin, bergaji plak tu... dan depa kena tanggung kos penggajian lebih sepanjang staf wanita bersalin sebab kena carik pengganti. MUNGKIN la kan? aku nampak tu je sebab kenapa wanita takmo sokong lanjutan cuti ni...


DAH..

penat aku bebel panjang2... korang nak tau lanjut...
baca sini
pastu... korang jangan lak buat2 click sana click sini... terus la isi form
sign petition!!
meh la tolong sign.. tak setuju pon takpe... janji korang sign... hahahaaha
aku mmg giler koser...
sapa tak sign aku tak kawan!! hahahahaha.....

nota:

petition ni bukan utk JPA kuarkan circular baru je tau... petition ni utk ubah Employment Act! so it wud reflect semuuuuuuaaaaa pekerja wanita (yg bersalin je la.. hahaha) tak kira govt ke pvt!!




------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
Labels , edit post
4 Responses
  1. kalau negara omputeh boleh bagi sampai six month..naper la susah sangat mesia nak agi kan.... padahal depa tue lagi negara maju...thats why la kene panggil work smart bukan work hard..... ku dah lama sign dah....ehehehehe....dua bulan dengan baby adalah sangat singkat....


  2. knur pun dah pernah sign petition tu. mmg tak patut bg 60 hr je sbb baby 2 bln kecik sgt utk ditinggal2kan. huhu. teringat masa Fathini kena tinggal di nursery lps 2 bln cuti (5 thn dulu).


  3. m-i-o Says:

    haishhh. klo utk sesetengah pompuan, especially yg sekarang ni usia dh separuh abad - memang diorang claim pompuan skrg mengada2. sebab dulu2 maternity leave 44 hari je.

    tp mak tetap sokong. 6 bulan lagi bagus. hihihi.


  4. cikwawi Says:

    ku dah sign da haritu.. hehehehehe.. kalo cabinet approve akula antara org2 yang bertuah itu.. hahahhahahahahhahahhahhahahahhaa!!!!!


Related Posts with Thumbnails

Follow me, i will follow u back