ena
aritu borak2 ngan ex-housemates ttg willingness utk melepaskan jawatan demi menjadi FTHW. yelah aku punya tarikh akhir unpaid leave ni makin hari makin dekat.. hari2 fikir nak keje, nak benti, nak keje, nak benti.. huhu

kes aku:

dulu2 mak kata, mak tak setuju aku berenti keje. mak aku ialah surirumah dan aku rasa dia fikir bahawa menjadi wanita berkerjaya adalah cool. ada duit sendiri, boleh jalan sendiri <-- outstation selalu. dan yg penting kita menyumbang sesuatu pada community, keluarga dan negara. dok umah buat apa? jaga anak, keje umah, tu je tak abis2


kes mber no.1

maknya berhenti keje bila suda beranak pinak. bila kawan aku ni da beranak 3 dan merancang utk resign, mak dia tak setuju dgn alasan jadik HW adalah tak gembira krn asik nk mengharap duit suami. nak bagi parents sendiri duit pon kena mintak laki.


kes aku terbaca:

sorang FTHW ni kata dia tatau nk bagi suami hadiah apa masa birthday sbb beli la apa pon, tetap pakai duit suami. rasa mcm dia jadi tukang belikan hadiah aje.


sungguh.. betapa kuncupnya tahap keyakinan diri seorang surirumah, kan?

tapi aku tak rasa mcm tu. blom rasa kot?
sebab aku blom setahun pon dok umah.. err baru 7 bulan
masak pon blom pandai. shopping pinggan mangkuk pon blom penuh gobok.
buat roti pon masih failed (tu pun ada ati nak menayang dalam belog?)

tapi kan.. kan..
sejak jadik SAHM ni aku rasa aku makin penyabor lak
dan redha je ngan kebersepahan rumah ni
mulut pon makin berat nak membebel kat laki
nak muncung pon makin malas
laki aku ulang2 tanya kenapa aku makin baik.. kenapa aku tak bebel kat dia.. kenapa aku tak marah2 macam dulu (time balik keje aku mesti hangen 1 badan), kenapa itu kenapa ini
walopun da tau aku takde jawapan!

kecuali bebel pada si iQa yg hari2 kena ulang suara benda yg sama
hey mama penat tau!



tapi kelmarin angin pasang aku datang melanda
tak pasal2 ku ungkit bab penat la.. bab anak2 la bab takde appreciation la..
cooperation la ..macam2 la.. sampai jadik drama airmata sket.. *wink*

hasilnya.. tadaa...


tiba2 laki ai bawak balik karipap ini petang tau!
outstation dari timur ke barat ke utara ke selatan dia pegi..
takdak souvenir pon utk isteri tercinta tau!
tiba2 bila angin bini pasang trus bli ole-ole time balik keje

kah kah kah



btol la kata ko Rai.. eh ke awin yg cakap?
orang lelaki ni kena bebelkan jugak sekali sekala
supaya dia tak lupa daratan..
kua kua kua



------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
Labels edit post
8 Responses
  1. Ina Hashim Says:

    " orang lelaki ni kena bebelkan jugak sekali sekala
    supaya dia tak lupa daratan..
    kua kua kua"

    ----->SETUJU!!!!


  2. huhuhu..farah pon dalam dilema. dalam kes farah saya ok hidup tak cool. saya ok guna duit laki. keh keh keh. tapi orang sekeliling tak ok. bila xkerja n kita ade kelulusan org asyik tny and push2 soh keje. family la. husband xkesah. tapi xnak kejeeeee. camno? meh kita dilema sama2


  3. Ammi Sara Says:

    me dah lama jd SAHM ni, setakat ni my family ok, my hubby sangat2 ok, yg x ok MIL, but ku wat dek je..hahaha..
    dlm islam duit laki duit kita gak kan.
    lgpun tu sacrifice kita, so i pun bebel gak if my other half terlupa all my sacrifices tu. yelah jaga anak sendirik jarang sakit, balik mkn lunch, baju makan semua diurus baik punya, anak2 isap tetek ibu bukan lembu, what more do u want??hehe..;p


  4. kmieja Says:

    kalaou ena 'ringan hati' teruskan niat murni tuh :)

    kak mieja dah dkt 8thn, msh 'berat hati' mungkin allah belum bukakan hati kot...


  5. tini Says:

    salam.
    ini kes yg berat neh.
    dr cara tulisan tu mcm dah ada kecenderungan. ssh nak puaskan hati semua pihak. dlm kes sy, sy puaskan hati sndr saja :) mak n family mmg x puas hati sy x kerja n pd some people, sy dipandang harapkan duit laki saja. siap ada yg bg 'nasihat' nnt kl jd apa2 ngan ur marriage, u akan keluar selai sepinggang. apa pun PIL n hubby ok n keperluan dan kehendak sy dipenuhi sekadar dia mampu, bg sy sdh lebih dr cukup.. tetapkan hati pd apa sj pilihan ena, i'allah tuhan membantu.


  6. ikut la kate laki, kata hati dan kate akaun bank anda..he3


  7. ade pro & kontra nye..nak jadi HW kene pk betui2..saye je blom terbukak hati lagi nih, hikhik..


  8. RAI Says:

    it so complicated...
    wei..awin yg cakap...bukan aku !!!
    but i like that statement...huh


Related Posts with Thumbnails

Follow me, i will follow u back