ena
lately ni banyak perkara buat aku keciwa
orang keliling, sistem kat Mesia, anak2, diri aku sendiri
hmmm....

dah la aku penat giler 2-3 hari ni
diri sendiri da mcm kucing jatuh longkang..
serabut peluh2 kusut masai suma ada pastu keciwa plak..
lantas aku pon hangen satu bdn,
marah, pening, geram, gersang sumer bersatu
bila tekanan perasaan mcm ni
nak buat apa pon malas
nak masak sendiri makan malas tau!

dah

mari kita solat. nah doa solat Dhuha:

Ya Allah
sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu
kecantikannya adaalah kecantikanMu
keindahan itu keindahanMu
kekuatan itu kekuatanMu
kekuasaan itu kekuasaanMu

Ya Allah
jika rezekiku masih di langit, turunkahlah
dan jika di dalam bumi, keluarkanlah
jika sukar, permudahkanlah
jika haram, sucikanlah
dan jika jauh, dekatkanlah

*doa ini dirembat dari FB abg. Rizal


aku ada sambungan doa khas untuk pakcik makcik FIL MIL, BILs atok nenek, sedara mara dan sesaper yg berkenaan:


dan jika dalam perut aku ada lagi rezeki kurniaan Allah
korang tolong senyapkan mulut jangan caci aku buleh tak?

sebab anak2 aku tak mintak kalian bagi dia makan
dan anak2 aku tak isap susu dari badan korang
dan aku tak penah mintak korang jaga anak2 aku

dan jika korang tak puas hati
kenapa suma contraception method yang aku applied adalah failed,
sila tanya pada Allah
sebab Dia yang memberi
tak payah tanya tanya tanya tanya kat aku ulang2 kali
kang tak pasal2 kena penampor, padan muka!


enuff said, enuff doa..
tolong la fahami aku. aku rimas okeh!
jangan tanya2 lagi!

tak perasan ke aku punya signature kat bawah ni???



------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
11 Responses
  1. Ealyie Says:

    sabar beb sabar..
    bukan semua org reti bahasa..
    abaikan jela mereka2..

    :(


  2. makcikrehan Says:

    Hurmmmm... aku dah lama mengerti. kekekekeke... eh apsal aku gelak? hahahah.. harini adalah hari hangen sedonia!


  3. ummi Says:

    ops.. suka hati la nak beranak ke tanak khenn.

    on a more serious note, ada org tak faham atau buat2 tak faham pasal rezeki, dugaan semua tu.

    bila Allah takdirkan sesuatu buat kita, ada hikmahnya, mgkn belum nampak ajer.


  4. Ina Hashim Says:

    ena,

    siannya mu...ku paham perasaanmu...sabor le bebanyak..nak wat camne mulut org xleh nak tutup..kalo mulut tempayan dah lama kene sealed dah


  5. stokinbusuk Says:

    sabar ye kak... manusia memang mcm tu... gonjol... bila dah kawin tanya bila nak ada anak, bila dah ada anak tanya bila nak tambah lagi, bila dah tambah anak sound kita lak asik tambah anak jer... sabar jelah yg mampu diucapkan... saya ni lagi sedih kak... orang keliling asik sibuk tanya bila nak tambah anak, bukan tak cuba cuma belum ada rezeki... benci tul dengan org2 macam ni ni... kolot dan bodoh!... rileks ye kak.. jgn emo sgt... sian baby dlm peyut tu..


  6. Kmieja Says:

    ENA: lupakan semua apa yg org kisahkan kat ena, pedulikan.....happykan diri ena @anak2 selalu:):)

    i lapppp u...jgn sedih2 tau...bgn ena...bgn....lupakan kata2 mereka...(chewahh kak mieja ckp mcm bgs jerk)


  7. Ira Says:

    haihh.. kdg2 aku pon tak paham dgn org sekeliling ni gak.. time lmbt dpt anak, diorg sibuk2 gak nak amik tau.. time anak bederet pon camtu gak.. abis tu?? adeh, ko abaikan suara2 tu ena.. ko bahagiakan anak2 n somi ko lg bagus.. ye betul, diorg tak menjadi nko, tu sebab diorg x paham..


  8. Ira Says:
    This comment has been removed by the author.

  9. hey...ko kan kebal...ekekeke...sorry beb, aku gurau je. ko buat dek je la. diaorg tu dengki sebenarnya kat ko. kalau aku jadi ko, aku bangga beb. umur muda lg dh ada 3 org anak. anak sulung dh anak dara. pastu dapat anak cam selang kumbang (org tua² ckp....eheh). mana tau yg ke-4 nnt lelaki lak ke. lg la org yg dengki tu bertambah dengki. aku pun dengki dgn ko tp dr sudut yg positif la. aku geram tgk anak² ko. comel², lawo², hensem...ekekeke...ni je la kata² semangat dr aku yg ikhlas. ramai lg yg ada di blakang ko. ko buat tak tahu je org yg sibuk² tu.


  10. habibnas Says:

    q: bila nak kawen
    q: bila nak banak
    q: banak macamna? tanda apa?
    q: bila nak nambah anak
    q:ko tak pakai planning ker itu la ko
    cam @#$%^&*( soalan!!!
    mama lynn sabonar ehh depa dengki kat ko..anak ko lawa2
    susu badan ko banyak !! walau ko tgh ngandung rilek ja
    ko terer!! terer la..hahahahaha
    buat bodo buat bodo
    positip positip
    sumer kerja allah s.w.t


  11. Kuacibunge Says:

    Yang penting pregnantu tu best...ada baby nanti lagi best...yang penting kita bahagia...memang kita rimas...inilah hidup, kalau tenang sentiasa, bukan hidup namanya :)) ...


Related Posts with Thumbnails

Follow me, i will follow u back