ena
Wanita dijadikan sebagai peneman kepada lelaki
Sebagaimana Adam mandom bila keseorangan,
Begitulah jua suami kita andai kehilangan isteri kelak..Kot??

Tapi disebalik kebergantungan itu,
ada golongan lelaki yang mampu bertahan pada cintanya...
Ini aku quote ayat wak (pakcik) aku bila ditanya kenapa dia sanggup hidup berseorangan dan tidak mahu calon pengganti

dah berpuluh tahun aku hidup dengan dia (merujuk kepada arwah isteri beliau)
Hidup matinya bersama aku...
Berpuluh tahun na, wak ni bersama wak pompuan ko..
Susah payah semua bersama. Suka gembira pon bersama..
Ini bila dia da takde... Wak nak cari pengganti?
Baru 2 tahun nak banding dengan puluh tahun..
Dia pon sendiri di sana na...


Aku mmg takleh trima hakikat sgt bahawa ada orang nak ganti tempat mak aku..
Aku btol2 ingat abah aku punya pendirian mcm abangnya..
Rupanya jauh skali...

Sudahnya, aku jadik mandom
Dan Pidaus mengeluarkan hipotesis beliau:

ada orang:
Menyayangi pasangannya dengan sepenuh hati.
Absolutely sbb dia mmg sayangkan pasangannya itu
For what ever condition he/she is
Tiada penggantinya..sampai mati...

Ada orang pula:
Menyayangi pasangannya kerana pasangan itu peneman hidupnya
Sanggup korbankan apa sahaja demi pasangan tu
Dan menjadi pasangan yang paling setia bila bersama
Tapi..
Bila pasangan itu tiada, dia perlukan pengganti.
Sebab, dia sayangkan pasangan itu kerana itu peneman dia
Kerana orang begini tak betah hidup sendiri
Dan segera memerlukan pengganti..


Yes darling... I get what u mean, but saya takmo tau from which category u are.
and i love u so much (walopun ko enggan blikan daku lemari putih tersebut) huhuhu


Kalian?
Which category are u fall in?
Sila tanya diri sendiri sebelum tanya pasangan anda.. ;)


------------------------------------------------jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....
5 Responses
  1. mama_iris Says:

    sweet sgt....mcm novel...=)


  2. MarDiah Says:

    bila kita tak pernah dicintai orang lain, mungkin kita akan lebih setia. me? ntah...


  3. Ira Says:

    ena, org pompuan selalunya kekasih yg setia.. jarang2 berlaku kes ada pengganti kalo kekasihnya meninggalkan.. (cerai mati)

    kalo org lelaki lain kot.. tp sape yg nak husband cari pengganti kan?? haihhh.. ntah ler, kalo anak kecik2 lg, maybe perlu kot pengganti mak tu.. (walaupun sebenarnya mcm x rela) huhu..


  4. MarDiah Says:

    Biarlah abah hang kawen. setidak-tidak ada kawan dia nak berbual, ada orang jaga dia masa anak-anak dia takde kat rumah.


  5. my abah pun kawin lps 3 bln je my late mum meninggal Ena. Sedih sgt bia dia buat mcm tu sbb I was not in Msia to comfort my adik2 yg sedih dgn perbuatan abah kami tu.


Related Posts with Thumbnails

Follow me, i will follow u back