CD
ena
entry ni khas utk Jue Che Kamel...
sebok sangat sms aku pasal cloth diapers (CD) kan???
haaa lenkali tinggal le komen baru aku layann wakakakaka....


ada banyak soalan ko Jue...
nih antara yg aku ingat...

1. berapa helai nak kena ada sebagai permulaan
terpulang kat ko.. kira la berapa lai diapers anak ko tukar sehari?? cam aQim biasanya 6-8 helai sehari. katakan sehari pakai 6, malam tuh basuh, sidai, sok pagi da kering (biasanya pocket diapers cepat kering). da bole rotate semula tuk pakai esoknya. jadi mungkin keperluan cuma 8-10 helai jer... tapi kena basuh setiap hari yer...

2. cemana pakai nih?
sama jer cam pakai disposable diapers tuh. bezanya. kalau pakai yang pocket, kita sendiri leh tentukan nak serapan yang macamana. cth: siang, kat umah, nak tukar every 3 hours. masukkan insert sehelai jer. kalau nak kuar jalan2, malas nak tukar2, bajet 5jam, masukkan insert biasa (microfibre) + sehelai hemp (nih sejenis insert gak. materialnya dari hemp. boleh tahan banyak kali bb tencing)... senang kan?

3.beli katmana??
aku, beli kat online store kat malaysia jer dulu2... skang da pandai bli kat seller tuh sendiri, cam itti bitti bli dari Australia terus. murah sket. ebay? ku tak rekomen ye. sebab brand2 yg banyak jual di ebay tak memuaskan hati ku..
nak tgk senarai kedai di Malaysia, tgk sini

4. berbaloi ker??
haaa nih soalan paling aku tak gemar..ekekeke.. pd aku kan... bukan btol2 sebab duit. aku pakai CD sebab aku tak suka banyak buang dispo..semak kepala n mata aku. aku kunun pencinta alam sekitar laa...nak kira berbaloi banyak je benda lain yg kita tak berkira kan... part nih berkira plak? ehehe... meh nak bagi justifikasi..
- bli CD nih sekali.. pakai n basuh n pakai n basuh sampai la sumer anak2 da besar.. kan jimat?
- bila da tak pakai, CD nih ada 2nd hand value.. leh jual kat geng pemakai CD cam kat sini dan kat sini
- bila pakai CD, sukar nak kena ruam lampin. sebab, CD takde chemical kan... dan jimat juga

so? pada aku memang berbaloi laa... ehehe

5. banyak ke koleksi CD nko??
haaaa jap jap... seterusnya sesi tayang gambar... ekekeke...

mula2 kita keluarkan sumer cd lam box ni tuang atas katil
yer...ku simpan lam box jer. senang. nak lik kg, angkat satu box trus ekeke...
kemudian tabur atas katil dengan sekata...
pastikan sumer keluar ye...
lepas tuh 'kita' p sibuk tempat lain plak...
kita kemas stok toiletries mama....
keluarkan semua barang, dan 'kita' masuk ke dalam laci tuh....
hahaha biarkan dia lam laci
so mama poyo buleh la susun sumer CD yang ada utk amik pic...

yg depan tuh M size drybees utk baby baru...
2 lagi tuh fitted diapers... mama jarang pakai.. sebab aQim bukan heavy wetter
*nota: fitted nih kena pakai dengan cover tau! sebab dia takde lapisan cegah bocor (cheh bahasa melayu abis aku nihh!! wahahaha)

okeh...
ni barisan CD - sebahagian koleksi aku...sebahagian lagi lom cuci..
dari kiri sekali, barisan drybees, barisan mommy's touch, happy heiny's dan itti bitti, Bum Genius, coolababy, Green acre design, babybeehind dan bumwear..
sekian.. ada soalan detail? nanti ku jelaskan bila mu datang umah okeh???

------------------------------------------------
jika kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti....

11 Responses
  1. malin Says:

    Kak, kite blum give up nk try CD lg, bru cube try coolababy lak, hehe, ok r kali ni, x bocor mcm dulu.. tp satu r cabaran, kalu dia poo poo, aduh, jenuh nk kena cuci buang poo poo dia tu, huhu, kalu dd bungkus n buang jer, hehe...


  2. Ealyie Says:

    erl,
    ehehehe.. tulun2..
    kalo kita da bid kan kat ebay, boleh cancel x??

    p/s: hang ada ym ka?? email pun bole la..
    pls add me, ealyie_14@yahoo.com


  3. byknya CD tu..

    erl..nak tany apasal gps tu, ada lagi ke? brand apa tu? kak memang tengah cari satu..


  4. ena Says:

    Lin...
    nk bagi senang buang poo poo, pakai liner - leh beli yg flushable atau washable... nak jimat, fleece blanket IRMA kat ikea rm12.90 each potong kecik2 ikut size CD... fleece ni senang tanggal najisnya...

    EALYie,
    ku dah add mu.. ngaper tak respon?? nnati ku emel

    kak nis..
    alahai lupa la.. nanti saya sms akak la yer..


  5. neeza Says:

    beb.. ko juai tak yg fitted tu.. ari tu nk juai kan.. kalo nk letgo sms aku.. aku nk.. :-)


  6. Sayang.Ibu Says:

    ena...wallaaa banyaknya cd mu...suka tengok...

    BTW..

    Kawan-kawan...
    silalah ke blog baruku

    http://mypreciousever.blogspot.com/

    blog lamaku dilanda masalah..huhuhuu...
    Thanks...

    "Intan a.k.a Sayang Ibu"


  7. Ina Hashim Says:

    comeynya dak aQim duk dalam drawer tuh...hihi


  8. nofaz_alin Says:

    banyaknya CD !!!
    i punye misi nak cukupkan stash tak berjaya lagi huhuhu

    anyway selamat berkenalan...


  9. Ani Says:

    New stock arrived!! OshKosh, Mothercare, Carter's, Oilily...Grab yours while stock last!! http://eazyshop2u.blogspot.com/


  10. Ana Says:

    wahhh..bagus jugak pakai CD nie ekk..tapi x rajin nk membasuh camne nk buat ekk??
    hahaha..


  11. Anne Says:

    hye, try minky cloth diapers dgn harge promosi skrg!! cepatt!!!


Related Posts with Thumbnails

Follow me, i will follow u back